Komplicirano puljenje modrostnih zob – Alveotomija

Alveotomija sodi med najpogostejše kirurške posege v stomatologiji. V prevodu bi ta beseda pomenila rezanje zobne ovojnice, v kateri leži zob, vendar mi pod tem nazivom najpogostejše razumemo komplicirano puljenje modrostnih zob, ki še niso v ustni votlini ali so samo delno izstopili.

Zob zaradi okoliških anatomskih struktur ustne votline, kot je trda kost spodnje čeljusti ali sosednji zobje, ne more izrasti. Te strukture so mehanična prepreka zobu, da se postavi na svoje mesto v zobnem loku. Kot mehanično prepreko gledamo tudi pomanjkanje mesta v zobnem loku. Zob, ki zaradi takšnih okoliščin ni izrasel, imenujemo impaktirani ali retinirani zob. Modrostni zobje so zobje, ki izrastejo zadnji in so najpogostejše impaktirani zobje. Pogosto so impaktirani tudi zgornji trajni podočniki.

Alveotomija-1

Impaktirane zobe je potrebno puliti samo, če povzročajo težave, oziroma če obstaja velika možnost, da jih bodo v prihodnosti povzročali. Pri modrostnih zobeh, ki so delno izrastli, so pogosta vnetja zaradi zaostajanja hrane v mehkem tkivu, ki delno prekriva površino zoba namenjeno žvečenju. Med krono zoba in gingivo nastane žep, ki ga je nemogoče mehansko očistiti, zaradi česar nastane idealno področje za bakterije, saj se hranijo s preostalo hrano. To je vzrok za bolna vnetja, ki se ponavljajo. Vnetje se odraža kot rdečilo in natečenost nad modrostnim zobom. Takšen zob je potrebno obvezno odstraniti, saj vnetja ne bodo prenehala, vse dokler se zob nahaja v čeljusti. Možno je tudi, da se vnetje razširi na okoliško kost in mehka tkiva, kar posledično pomeni nastajanje hudih oteklin in čeljustnega krča. Prav tako lahko impaktirani modrostni zob s pritiskom krone povzroči uničenje korena sosednjega kočnika ali pritiska na živec, kar povzroča nevralgične bolečine.

Alveotomija-2

Diagnoza se postavlja z enostavnim kliničnim pregledom in RTG posnetkom. V naši polikliniki lahko napravite tudi CT posnetek, ki kirurgu daje trodimenzionalni vpogled na položaj impaktiranega zoba in okoliških anatomskih struktur in s tem olajša načrtovanje in izvedbo alveotomije. Obstaja veliko variacij glede položaja modrostnega zoba in same anatomije impaktiranega zoba, od česar je odvisno, ali bo alveotomija enostavnejša ali kompleksnejša za izvedbo.

Alveotomija se izvaja v lokalni anesteziji, enaki, kakršna se uporablja za popravilo zoba. Pacient ne čuti nobenih bolečin, samo pritisk. Puljenje zoba se izvaja s kleščami in vzvodi, kakor tudi z vrtalniki, s katerimi se odstrani del kosti, ki moti zobozdravnika pri puljenju zoba. Zob se puli v enem kosu, ali se razžaga na dele zaradi lažje ekstrakcije. Po posegu se rana zašije. Pacient mora hladiti rano, protibolečinske tablete pa lahko jemlje po potrebi. V kolikor je potrebno, bo zobozdravnik predpisal tudi antibiotike. Šivi se odstranijo dva tedna po operaciji, ko pride pacient na kontrolo. V času celjenja rane je potrebno vzdrževati oralno higieno in same šive nežno čistiti s bombažnimi palčkami.

Ali morate tudi vi puliti modrostne zobe ali ste jih že izpulili? Napišite mi svoje izkušnje, vprašajte, kar vas zanima, z veseljem vam bom odgovorila na vsa vprašanja.


Martina Matleković, dr. dent. med.

Dr. med. dent. Martina Matleković je diplomirala na Stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2011. Po končanem pripravništvu se je zaposlila v zasebni stomatološki polikliniki. Od julija 2015 je zaposlena v Stomatološki polikliniki Arena. Zanimajo jo področja kirurgije, protetike in endodontije. Trenutno se usposablja na Podiplomskem specialističnem študiju Dentalne medicine na Stomatološki fakulteti. Ko ni v ordinaciji, svoj prosti čas preživlja s prijatelji in na pohodništvu.

Komentari (0)

Ostavite komentar