Bele lise na zobeh

Bele lise na zobeh v glavnem predstavljajo estetski problem, čeprav imajo lahko včasih tudi druge posledice. Lahko se pojavijo na mlečnih ali trajnih zobeh, na posameznem zobu ali na vseh zobeh in v glavnem so brez simptomov. Bele lise lahko opazimo že pri rasti prvih zob, ali pa se na zobeh pojavijo kasneje.

Na mlečnih zobeh bele lise, najpogosteje ob zobnem mesu, pomenijo začetek kariesa. Nastanejo zaradi izgube mineralov (demineralizacija) s površinskega dela zoba (sklenine), kar lahko v napredovanju poškoduje strukturo, zaradi česar nastane luknja (kaviteta). V stadiju, ko se vidijo bele lise, se lahko ta proces zaustavi z remineralizacijo (nadomestitvijo izgubljenih mineralov). Sam začetek nastanka kariesa je viden kot bela »kredasta« sprememba na površini zoba, ki nastane kot posledica delovanja kislin, ki jih tvorijo bakterije, ko se hranijo z ogljikohidrati. Z boljšo oralno higieno in fluoridacijo zob lahko preprečimo nastanek kariesa v fazi, ko še lahko nadomestimo izgubljene minerale v zobni strukturi.

S1-hr

Če so bele lise vidne na trajnih zobeh že v času, ko le ti rastejo, govorimo o motnji, ki je nastala v fazi zobne strukture, kar je posledica pomanjkanja nekaterih mineralov, najpogosteje kalcija (hipomineralizacija). Najpogosteje se pojavljajo na zobeh, ki zrastejo prvi, prvih stalnih kotnikih in centralnih sekalcih.

Pretirana količina fluora lahko prav tako povzroči bele lise na zobeh (pretirana količina fluora se vgradi v sklenino namesto kalcija).

Območja znižane mineralizacije lahko nastanejo tudi po rasti zob zaradi:

  • izsušenosti ust (pomanjkanje sline onemogoča regulacijo Ph v ustih, kar je ugodno za bakterije),
  • gastroezofagealnega refluksa (visoka kislost poškoduje zobe)
  • konzumacija napitkov z veliko koncentracijo kislin (gazirani sokovi, limonade….)
  • beljenje s trakovi (če se uporabljajo dalj časa) in
  • pogosto tudi po snemanju fiksnega aparata, saj se zaradi težje oralne higiene nabira plak ob ortodontskih nosilcih, zaradi česar nastajajo spremembe v sklenini, ki kažejo na začetek nastanka kariesa.

S2-hr

Pri lisah nastalih zaradi pomanjkanja mineralnih snovi, prekomernega vnosa fluora ali zdravil, je zobna površina intaktna, nepoškodovana, zato v glavnem ne zahteva tretma zobozdravnika. Problem je izključno estetske narave in, v kolikor to želi pacient, se lahko odstrani s svedrom in nadomesti z estetsko zalivko ali estetskimi luskami.

Ko govorimo o demineralizaciji zoba, ki nastane kot posledica začetnega kariesa, se lahko takšna »kredasto bela« sprememba odstrani brez kakršnega koli brušenja zoba. Bela lisa bo izginila, če bomo vzdrževali oralno higieno, zmanjšali vnos rafiniranega sladkorja ter v kolikor bo stomatolog opravljal redne profilaktične ukrepe, kar pomeni čiščenje trdih (zobni kamen) in mehkih oblog (plak), prav tako pa se proti belim lisam lahko borimo s preparati na bazi fluora, s čimer uspešno »vgrajujemo« minerale v zobe.


Lidija Pehar, dr. dent. med.

Diplomirala je na Stomatološki fakuteti v Zagrebu leta 2009. Po pripravništvu se zaposlila v zasebni stomatološki polikliniki v Zagrebu, od decembra 2015 pa je zaposlena v stomatološki polikliniki Arena. Zelo je zainteresirana za oralno kirurgijo in varstvo človekovih pravic.

Komentari (0)

Ostavite komentar