Bolečina v zobu in bolezni organov – mit ali resnica

Naš organizem je povezana celota, zato se težave v enem delu telesa odražajo na drugem.

To drži tudi za naše zobe. Bolečina lahko odraža probleme in težave v nekaterih delih telesa, ali napove določene težave.

Da bi vam približali teorijo povezanosti zob in ostalih delov telesa, bomo opisali nekaj teorij, ki to povezanost potrjujejo.

Praktikanti akupunkture uporabljajo meridiane, oz. diagrame zoba, ki točno določeni zob povezujejo s specifičnim delom telesa. Po teoriji akupunkture Chi potuje v obe smeri, kar nazorno kaže bolečina na mestu, kjer ni več zoba, oz. je le ta izpuljen. Na tem mestu pacienti pogosto opišejo občutek kot ščipanje ali žgečkanje, ali kot otopelo, “tiho” in občasno bolečino. Glede na to, da zoba ni več, tudi bolečine ne bi smelo biti. Vendar ta občutek bolečine lahko kaže na probleme ali težave v drugem delu telesa. Ta fenomen ilustrativno imenujemo “fantomska bolečina”.

“Zobje kot senzorji” – zobna pulpa, jedro ali bolj znana kot živec, vsebuje mehanoreceptorje oz. specializirana vlakna občutljiva na mehanični dražljaj. Na tak način se iz zoba pošilja informacija v možgane o pritisku, ki nastane ob žvečenju, možgani pa za tem povratno pošiljajo informacijo o tem, kako močno in hitro žvečiti hrano. Zaradi tega zobje niso inertni, ampak izjemno senzorni in izrazito pomembni za nevralno komunikacijo, ki zagotavlja informacije o drugih bioloških procesih.

Na drugi strani pa je bolj medicinska, z genskim inženiringom povezana študija, izolirala gene povezane z razvojem zoba in odkrila, da so ti isti geni odgovorni za razvoj drugih organov. V kontekstu celične rasti in diferenciacije so geni, vključeni v rast in razvoj organov, indikator za potencialne tumorske lezije kasneje v življenju. Pravzaprav obstaja povezanost med abnormalnim razvojem zoba in karcinomom. Raziskovalci so ugotovili povezanost bakterij v zobni pulpi in raka dojke. Kronične zobne bolezni povezujejo s srčno-žilnimi težavami in motnjami.

Zobobol vedno ne pomeni zagotovo, da nekje v telesu obstaja druga težava, vendar je potrebno to preveriti, v kolikor se neprijetnost pojavlja dlje časa. Sedaj, ko smo vam približali mit ali resnico o zobobolu in drugih delih telesa, bomo našteli bolezni povezane z določenimi zobmi:

  • Sekalci– vnetje mehurja, vnetje ušes, vnetje ledvic
  • Prvi sekalec – Tonsillitis, vnetje prostate
  • Kronične bolečine v podočnikih – vnetje žolčnika, hepatitis
  • Ličniki – alergijske reakcije, pljučnica, neravnovesje dobrih bakterij
  • Prvi ličnik (zgornji in spodnji) – težave s kolenom, komolcem ali ramo, bolezni debelega črevesa, neko drugo vnetje
  • Katerikoli kočnik – težave z želodcem, vnetje trebušne slinavke, anemija, kronični gastritis
  • Spodnji prvi kočnik – težave z ožiljem
  • Prvi zgornji kočnik – vnetje jajčnikov, težave z vranico ali ščitnico, sinusi, bolezni žrela
  • Spodnji kočniki – razširjene žile, težave s pljuči, pojav polipov na debelem črevesu
  • Modrostni zob – bolezni srca, prirojene srčne napake

Ne glede na to, ali verjamete v povezanost zob in ostalih organov v telesu, je potrebno redno obiskovati izbranega zobozdravnika. Zdravje vaših zob je pokazatelj zdravja vašega organizma.


Jere Šupe

Dr. dent. med. Jere Šupe je diplomiral na Stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2014. Po opravljenem pripravništvu v zobozdravstveni Polikliniki Perkovčeva, zaposluje se v Polikliniki ARENA kot okrepitev našem timu. Njegova področja interesa sta estetika in parodontologija. Izven ordinacije zelo rad posluša glasbo in gleda Formulo 1.

Komentari (0)

Ostavite komentar