Dihanje na usta – kako vpliva na ustno votlino?

Dihanje na usta ni samo slaba navada, ampak predstavlja tudi resen medicinski problem, kateremu običajno ne posvečamo prevelike pozornosti. Dihanje na usta je nepravilen način dihanja zaradi obstrukcije nazalnih poti, alergije, respiratornih infekcij, polipov v nosu in povečanih tonzil, abnormalnosti v anatomski strukturi dihalnih poti idr.

Ko zbolite zaradi prehlada, lahko zamašen nos povzroči suha usta, neprijeten zadah in probleme pri spanju. Po ozdravitvi zopet normalno dihate, problem pa nastane, če dihanje na usta postane kronično.

Velika

Znanstveno je dokazano, da spanje z odprtimi usti enako poškoduje zobe kot gazirane pijače pred odhodom na spanje. Dihanje na usta izsušuje sluznico in onemogoča varovalni učinek sline. Raven kisline se ponoči povečuje, zaradi česar se začne erozija in propadanje zob. V normalnih pogojih znaša raven Ph v ustih okoli 7.7, spanje z odprtimi usti pa zniža Ph na 6.6. Pri nekaterih osebah, posej tistih, ki imajo gastritis, se lahko nivo Ph zniža celo do 3.6. Nižja vrednost Ph pa povzroča erozijo zobne sklenine.

Osebam, ki spijo z odprtimi usti, hitreje propadajo zobje in pogosteje se pojavlja krvavitev zob. Spanje na hrbtu ni dobro, saj se zadnji del ust veliko hitreje izsuši. Raziskave so pokazale, da v snu dihajo na usta predvsem moški, pri otrocih pa lahko dihanje na usta povzroči resne zdravstvene težave, kot so na primer oksigenacija krvi, ki vpliva na razvoj, spanje in na uspeh v šoli.

Dihanje na usta je medicinski problem, ki je navzoč skoraj v vseh družinah, zato mu moramo posvetiti posebno pozornost. Dihanje na usta je posledica obstrukcije nosu, kar je pogosto rezultat kroničnih infekcij in alergij.

Apnea

Številne raziskave so pokazale, da lahko dihanje na usta negativno vpliva na razvoj ogrodja obraza, pa tudi na okluzijo zob zaradi nepravilne funkcije in položaja mišic ust, obraza in jezika. Zaradi navedenega svetujem, da ne zanemarite tega medicinskega problema, ki ima negativen vpliv na videz obraza, razvoj čeljusti in zob, s pravočasnim ukrepanjem pa boste preprečili tudi motnje v spanju.

V kolikor poznate koga, ali imate morda vi problem z dihanjem, mi zaupajte ta problem in mi postavite vprašanje, na katerega bom z veseljem odgovorila.


mr.sc. Andrijana Kovačić, dr. dent. med., spec. ortodoncije

Mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specialist ortodontije je diplomirala leta 2003 na Stomatološki fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je tudi magistrirala leta 2007. Zaradi velikega interesa in občutka za visoko estetiko začne leta 2010 s specializacijo ortodontije na Stomatološki Fakulteti Univerze v Zagrebu, ki jo konča leta 2013. V polikliniki Arena je zaposlena kot specialist ortodontije. Andrijana je kolumnist - ekspert v časopisu Story kids in član strokovnega tima na portalu violetawecare, kjer daje strokovne nasvete bralcem. Uživa v delu s pacienti in ustvarjanju srečnih in zadovoljnih nasmehov!

Komentari (0)

Ostavite komentar