Endodontija – zakaj in kako?

V tej blog objavi bi vas želela seznaniti z endodontijo, stomatološko vejo, ki se ukvarja z ‘zdravljenjem zobnega živca’. Zdravljenje zoba sodi v enega od najpogostejših stomatoloških posegov in prepričana sem, da ste se z njim srečali že številni od vas, saj ste najverjetneje tudi sami doživeli endodontski tretma, če vas je kadarkoli bolel zob.

Vsak zob ima v svojem središču majhno komoro in kanal, v katerem se nahaja mehko, dobro prekrvavljeno tkivo polno tankih žilic in živcev. Temu tkivu rečemo zobna pulpa, ki prehranjuje zob in omogoča, da občutimo bolečino. Bolečina je znak, da z našim zobom nekaj ni v redu in da moramo obiskati stomatologa. Najpogostejši vzrok zobobola je globok karies. S kariesom omehčan zob je poln bakterij, ki s svojimi produkti prebave povzročajo iritacijo zobne pulpe in vnetje živca ter posledično bolečino. To vnetje zagotovo ne bo prenehalo samo od sebe, zato je potrebno intervenirati. Če začetno akutno vnetje traja dlje časa, preide v kronično, ki lahko pripelje do obsežnega uničenja kosti okoli zobne korenine in do izgube zoba. Seveda, takrat je stanje že alarmantno.

liječeni zub pomoću endodoncije

Stomatolog bo vaš vnet zob zdravil tako, da bo izbrusil luknjo v zobu zaradi dostopa do kanala in odstranil vnet živec s pomočjo nabora posebnih iglic, ki so oblikovane tako, da dobro očistijo in oblikujejo kanale. Z leti sta tehnika in pristop k širjenju kanalov napredovala, saj so patentirane tudi posebne iglice, ki se montirajo na aparat in strojno širijo kanale. To je pomembno, saj se s tem bistveno skrajša čas obiska v stomatološki ordinaciji, hkrati pa se poveča verjetnost za uspešno zdravljenje zoba. Ob mehaničnem širjenju kanalov se uporablja tudi tekočina, s katero se izpirajo zobni kanali. Te kemikalije uničujejo in izpirajo bakterije, ki se nahajajo povsod po kanalu.

Tako razširjene in razkužene kanale je potrebno zapolniti s polnilom, ki prepreči uhajanje bakterij iz ustne votline v kost, v kateri je zob zasidran. Vendar je zdravljenje zoba gotovo šele, ko je napravljena trajna zalivka ali krona! Samo na ta način ima vaš zob možnost, da se pozdravi. Ali se postopek zdravljenja konča z „zalivko“ ali s  krono  bo odločil zobozdravnik. Če je bil zob obsežno pobrušen zaradi  odstranjevanja kariesa in pristopa h kanalom, je bolje napraviti krono, saj bo varovala vaš zob pred pokanjem. Bilo bi škoda, da po velikem naporu, vloženem v reševanje zoba, ostanete brez njega zaradi enega nesrečnega grižljaja.

zubni živac

Bolečina, ki se javlja neposredno po polnjenju kanala je normalna in minljiva. Lahko vzamete tableto proti bolečinam , da si olajšate tegobe. Seveda, pred jemanjem zdravila se konzultirajte z vašim zdravnikom splošne medicine in z zobozdravnikom.

Omenila bi tudi, da je potrebno narediti RTG posnetek zoba pred in po endodontskem zdravljenju ter kontrolne posnetke po šestih in dvanajstih mesecih. Na ta način lahko spremljamo uspešnost zdravljenja. Če so še naprej prisotni znaki vnetja, se lahko naredi apikotomija. Apikotomija je kirurški poseg, s katerim se odstranjuje vrh korena z vnetim tkivom.

Simptomi, ki so povezani z vnetjem zobnega živca so:

  • bolečina na hladno, ki traja dolgo po dražljaju
  • bolečina na toploto
  • spontana pulzirajoča bolečina, ki ne preneha brez zaužitja tablete proti bolečini
  • bolečina na ugriz
  • oteklina
  • fistula (gnojni ‘mozolj’)

Nekateri pacienti ne čutijo omenjenih subjektivnih težav in žal ne pridejo pravočasno na pregled. Če ste opazili kateri koli od navedenih simptomov, ne čakajte in se obrnite na nas z zaupanjem. Zagotovo vam bomo pomagali hitro in učinkovito!

Na samem koncu bi želela v komentarjih prebrati vaše izkušnje z endodontijo? Ali ste imeli že takšen poseg in kakšne so vaše izkušnje?


Dr. dent. med. Valerija Babić

Dr. dent. med. Valerija Babić je diplomirala 2011. leta v Zagrebu. Po opravljenem stažu, je vrsto let opravljala delo v zasebni polikliniki, nakar je prišla v Polikliniko ARENA. Področje dela ji je estetika ter protetika. V prostem času rada potuje ter se ukvarja s fotografiranjem.

Komentari (0)

Ostavite komentar