Gazirane pijače škodujejo zobem

Gazirane sladke pijače vsebujejo veliko sladkorja, poleg tega pa je morda še pomembneje, da nekatere med njimi vsebujejo fosforno, limonino ali kakšno drugo kislino. Ortofosforna kislina se sicer v zobozdravstvu uporablja za jedkanje sklenine (postopek, v katerem se s kislino pripravi sklenino in/ali dentin za izdelavo kompozitnih belih polnil. Torej, pogosto uživanje gaziranih pijač povzroča kislinsko erozijo zob.

Klinično lahko vidimo tanjše, razkrojene, steklene zobe. Podobno klinično sliko lahko vidimo tudi pri ljudeh, ki so zboleli za bulimijo zaradi pogostega bruhanja. Tovrstna škoda je nepopravljiva in se mora takoj zobozdravstveno sanirati.

Pacientom vedno znova ponavljamo, da je dobra oralna higiena temelj oralnega zdravja. V kolikor ne splaknete ust vsaj z navadno vodo po tem, ko ste uživali sladek ali kisel napitek, v ustni votlini pade pH vrednost, kar pripomore začetku razkroja sklenine. Sklenina je zgrajena iz kristalov hidroksiapatita, ki je občutljiv na delovanje kislin. Po delovanju kisline se na površini sklenine začnejo krušiti njene kristalne rešetke, kar povzroči nastanek luknjic, v katere se naselijo bakterije, ki so normalni prebivalci ustne votline. Če to stanje dlje časa ne saniramo, bo od začetnega kariesa, ki ga prepoznamo kot male bele lise na površini sklenine, nastal večji karies. Naš organizem sicer ima mehanizme, s katerimi se bori proti padu pH v ustih, vendar je zaželeno zmanjšati pogostost in čas izpostavljenosti zob kislinam. Največjo škodo povzročamo zobem, ko zadržujemo in mešamo kislo pijačo v ustih. Priporočamo izpiranje ust z navadno vodo oziroma uporabo slamice, s čimer zmanjšamo kontakt z zobmi. Prav tako so nezaželena barvila, ki jih vsebujejo pijače, saj lahko obarvajo zobe.

Številne znanstvene študije opozarjajo na škodljivost gaziranih pijač na celi organizem, zato se izogibajte industrijskim gaziranim pijačam.Najboljša izbira je voda, saj boste tako ostali zdravi in zagotovo vam ne poškodovala zob.

Z veseljem pričakujemo vaše mišljenje oziroma vaše vprašanje, v kolikor želite izvedeti več. V primeru, da ste opazili spremembe na zobeh opisane v tem besedilu, se javite na 080 28 00 in opravite specialističen pregled v Polikliniki ARENA.


Martina Matleković, dr. dent. med.

Dr. med. dent. Martina Matleković je diplomirala na Stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2011. Po končanem pripravništvu se je zaposlila v zasebni stomatološki polikliniki. Od julija 2015 je zaposlena v Stomatološki polikliniki Arena. Zanimajo jo področja kirurgije, protetike in endodontije. Trenutno se usposablja na Podiplomskem specialističnem študiju Dentalne medicine na Stomatološki fakulteti. Ko ni v ordinaciji, svoj prosti čas preživlja s prijatelji in na pohodništvu.

Komentari (0)

Ostavite komentar