Interdentalne ščetke

Oralna higiena je izjemno pomembna za zdravje ustne votline, zob, obzobnega mesa in parodonta. S pravilno in redno oralno higieno lahko preprečimo dentalne bolezni, ki jih povzroča plak: karies, zobni kamen, ustni zadah, krvavitev dlesni, gingivitis in parodontitis. Namen vseh ukrepov oralne higiene je odstraniti čim več plaka in preprečiti njegov ponoven nastanek. Sredstva, s katerimi lahko to dosežemo so: zobna ščetka, zobna pasta, zobna nitka, antiseptične tekočine in interdentalne ščetke.

Interdentalne ščetke so pomožno sredstvo za vzdrževanje oralne higiene. Običajno so tanke, okrogle ali v obliki stožca z malimi dlačicami na vrhu. Nekatere ščetke imajo kratko in posebej oblikovano ročko za lažjo uporabo, druge pa imajo daljše ročke. Če jo primerjamo z zobno nitko ali z zobotrebcem, ugotavljamo, da interdentalna ščetka najbolje očisti prostor med zobmi, saj ima najboljši pristop do vseh težje dostopnih mest. Najbolj je koristna pri čiščenju prostora med kočniki, kjer so stične površine med sosednjimi zobmi pod kontaktno točko oblikovane konkavno, pri čiščenju prostora pod mostički, okoli kron, pri zobnem aparatu in po operaciji obzobnega mesa.

Zelo pomembno je uporabljati ustrezno velikost interdentalne ščetke. Premajhna ščetka ne bo dovolj dobro očistila interdentalni prostor, prevelika ščetka pa sploh ne bo mogla v medzobni prostor in bo dodatno poškodovala obzobno meso. Pri določanju optimalne velikosti interdentalnih ščetk vam lahko pomaga zobozdravnik z uporabo posebne sonde, s katero lahko izmeri velikost interdentalnega prostora. Premer ščetk je običajno od 0.6, 0.7, 0.9, 1.1 in 1.3 mm. Če se boste za velikost ščetke odločali sami, poskusite več različnih velikosti ščetk, in sicer od največje proti najmanjši.

Idealno ščetko lahko z rahlim pritiskom uvedemo v medzobni prostor. V tem primeru je najboljša rešitev, da kupimo cel komplet, ki vsebuje interdentalne ščetke vseh velikosti. Pomembno je vedeti, da z eno velikostjo ščetke ne moremo očistiti vseh medprostorov, saj so med zobmi večji ali manjši prostori, situacija pa je pri vsaki osebi individualna.

Kako čistimo?

Pomembno je, da je uporabni del vedno horizontalen. Počasi ga vrinite v medzobni prostor in poiščite kot, pod katerim lahko napredujete brez večjega pritiska. Nežno potisnemo ščetko do konca. V kolikor v nekem trenutku začutite odpor ali bolečino, je najbolje prenehati in vrniti ščetko po isti poti nazaj ter potem začeti znova. V vsakem medzobnem prostoru to storimo samo enkrat. Ščetko dajte pod tekočo vodo, jo izperite in nadaljujte s čiščenjem naslednjega medzobnega prostora ter tako nadaljujte. Vsekakor je pomembno, da nikoli ne smemo pretirano močno potiskati ščetko med zobe, saj lahko po nepotrebnem poškodujemo obzobno meso, v kolikor ščetka nima dovolj prostora za prehod.

V kolikor je obzobno meso v medzobnih prostorih vneto, lahko pri prvem čiščenju krvavi. V tem primeru normalno nadaljujemo s čiščenjem vseh prostorov in počasi bo vnetje izginilo, krvavitev pa bo prenehala.
Po vsakem čiščenju moramo ščetko temeljito oprati in jo pustiti na zraku, da se posuši. Zamenjamo jo, ko opazimo deformacijo vlaken, saj takšna ščetka ne more kakovostno očistiti vsakega prostora.

Čeprav so interdentalne ščetke postale priljubljene zaradi svoje enostavne uporabe, jih ne priporočamo vsakemu. Včasih so zobje tako tesno drug ob drugem, da je težko povleči med njimi zobno nitko, interdentalna ščetka pa bi v tem primeru napravila več škode kot koristi.

Če pravilno vzdržujemo higieno ustne votline, sta priporočljiva pri zobozdravniku dva kontrolna pregleda letno, pri katerih se ugotavlja mogoča nepravilna uporaba sredstev za oralno higieno in zdravje ustne votline.
V kolikor imate sami izkušnje z uporabo interdentalnih ščetk, nam pišite!


Boris Gračan, , dr. dent. med.

Dr. med. dent. Boris Gračan je diplomiral na stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2015. Ob kirurgiji, ga predvsem zanimata protetično in restaurativno estetično zobozdravstvo. V prostem času bere in riše stripe, je velik ljubitelj glasbe in zbiralec gramofonskih plošč, med kolegi pa je znan kot izvrsten zobozdravnik, ki je vedno pripravljen na pomoč.

Komentari (0)

Ostavite komentar