Jantarna ogrlica, pomoč pri rasti zob – resnica ali mit?

Problemi z rastjo prvih zob

Rast prvih zob je za večino dojenčkov zelo boleče, za starše pa naporno in stresno. Težave pri rasti mlečnih zob so različne od otroka do otroka. Nekateri otroci imajo srečo, saj je pri njih rast zob neopazna, pri drugih otrocih pa je zelo boleča, nimajo apetita, so razdražljivi in jokajo, slabo spijo, obilno se slinijo in dajejo v usta vse, kar jim pride pod roko. Simptomi se lahko pojavijo celo mesec do dva pred rastjo zob. Številni starši otrokom zapenjajo jantarne ogrlice s prepričanjem, da bo nošenje jantarne ogrlice ublažilo bolečine, slinjenje in nervozo, ki so pogosti pojavi v času rasti zob. O jantarnih ogrlicah se pogosto razpravlja na forumih in Facebook straneh. Čeprav jih številne mame hvalijo, vsi z njimi vendarle nimajo pozitivnih izkušenj. Številni starši reagirajo po načelu “če ne pomaga, tudi škoduje ne”.
jantar

Ali so res učinkovite in varne za nošenje?

Kljub temu, da nekateri prodajalci in “strokovnjaki” trdijo, da obstajajo dokazi o učinkovitosti jantarnih ogrlic, me je lastno raziskovanje prepričalo, da temu ni tako. Strokovna besedila, ki govorijo o postopanju v času rasti prvih zobkov, ne omenjajo jantarja, ali pa ga omenjajo kot znanstveno neutemeljeno zgodovinsko prakso. Kaj govori znanost o uporabi jantarnih ogrlic pri rasti zob, preberite v nadaljevanju besedila.

“Gre za neutemeljeno terapijo, za katero ne obstajajo nikakršni dokazi o učinkovitosti, hkrati pa je lahko zelo nevarna, saj se otrok lahko z ogrlico zaduši. Z raziskavo izvedeno leta 2011 v Franciji je dokazano, da večina staršev ob nakupu ogrlice ni dobila nobenih opozoril o škodljivosti izdelka. Čeprav so se starši v večini strinjali, da je rast zob benigen problem, se je pojavil strah zaradi simptomov povezanih z rastjo zob. Avtorji te raziskave pozivajo vse zdravstvene delavce, ki delajo z otroci, da se angažirajo in zaustavijo reklamiranje takšnih izdelkov, ki so neučinkoviti, lahko pa povzročijo smrt otrok.” (Vir portal Dokazi v medicini).

Zub-jantar

Žal, pravijo avtorji francoske raziskave, ni povsem neobičajno, da starši tudi po opozorilu strokovnjakov, da so ogrlice neuporabne in nevarne za življenje dojenčkov, še naprej verjamejo v njihove čudežne učinke. Strokovnjaki menijo, da ima jantarjev talisman zaradi podobnosti z zobnim nizom nekak antropološki placebo efekt. Na starše, ne na dojenčke!

Razen prijetnejšega psihološkega učinka na starše, da delajo nekaj, kar naj bi pomagalo otroku, jantarna ogrlica nima drugih učinkov na simptome rasti zob. Iz navedenega sklepam, da ne obstajajo rešitve, ki lahko v celoti rešijo navedene simptome.

Delite z nami vaše izkušnje, kako ste reševali probleme povezane z rastjo zob?


mr.sc. Andrijana Kovačić, dr. dent. med., spec. ortodoncije

Mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specialist ortodontije je diplomirala leta 2003 na Stomatološki fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je tudi magistrirala leta 2007. Zaradi velikega interesa in občutka za visoko estetiko začne leta 2010 s specializacijo ortodontije na Stomatološki Fakulteti Univerze v Zagrebu, ki jo konča leta 2013. V polikliniki Arena je zaposlena kot specialist ortodontije. Andrijana je kolumnist - ekspert v časopisu Story kids in član strokovnega tima na portalu violetawecare, kjer daje strokovne nasvete bralcem. Uživa v delu s pacienti in ustvarjanju srečnih in zadovoljnih nasmehov!

Komentari (0)

Ostavite komentar