Kaj je bruksizem in kako ga se rešiti?

Ali ste se že kdaj zbudili s stisnjenimi zobmi ali z bolečinami v čeljustnem sklepu?! Ali ste opazili, da škripate z zobmi?! V kolikor je odgovor da, gre za bruksizem.

Bruksizem je močno škripanje in stiskanje z zobmi ponoči, ko spimo. Pacienti z zobmi na spodnji čeljusti drsajo po zobeh na zgornji čeljusti in jih nepovratno poškodujejo.

Eden od simptomov so tudi bolečine na področju ušesa, očesa in čeljustnega sklepa in žvečilnih mišic. V kolikor se ti simptomi ignorirajo, vodijo do pretirane obrabe zob, poškodb podpornega zobnega tkiva in poškodb čeljustnega zgloba.

udlaga za bruksizam postavljanje udlage za bruksizam

Glavni vzrok bruksizma sta stres in nervoza pri odraslih, rast in razvoj zob pa pri otrocih od četrtega do šestega leta. Številni ljudje niti ne vedo, kaj se v bistvu dogaja z njihovimi zobmi čez noč in se s tem seznanijo šele, ko jih njihov partner na to opozori (ti pogosto ponoči od glasnega škripanja ne morejo spati), oziroma ob obisku pri zobozdravniku, ko le ta opazi pomanjkanje zobne sklenine in pretirano poškodovane zobe.

Pogosto mi pacienti s poškodovanimi keramičnimi protetičnimi izdelki po  protetični terapiji, zatrjujejo, da so se tako zbudili in da jim ni jasno, kako so poškodbe nastale.

posljedice stiskanja zubi     posljedice škripanja zubima

Kako se rešiti bruksizma? Odgovor je v bistvu zelo enostaven – živeti brez stresa. Vendar, kot tudi sami že veste, v današnjem času to niti ni tako enostavno. Zato je najprej potrebno sanirati vso eventualno ‘škodo’ nastalo z bruksizmom, da bi za tem lahko izdelali zobno opornico, ki se postavi na zobe vsak večer pred spanjem in s tem zmanjšali simptome nastale s škripanjem in stiskanjem zob.

V kolikor ste se prepoznali v tem besedilu, vsekakor obiščite zobozdravnika in pravočasno preprečite poškodovanje zob, ki kasneje lahko pripelje do veliko večjih problemov. Seveda, v kolikor imate kakršno koli vprašanje povezano s to problematiko, ali na splošno z zdravjem vaših zob, samo napišite v komentarju.


Marko Brusek, dr. dent. med.

Dr. dent. med. Marko Brusek je diplomiral na stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2012. V polikliniki Arena je zaposlen kot strokovnjak za protetiko na implantatih. Znan je kot doktor z mirno roko in mirnega karakterja, kar mu je odprlo vrata src številnih pacientov. Uživa v stomatološkem delu, morju, dobri družbi in občasnem squashu.

Komentari (0)

Ostavite komentar