Kaj je zobni mostiček in kdaj se uporablja?

Manjkajoči zob, ali več njih, je najpogostejši vzrok prihoda pacientov v našo polikliniko. Čeprav je to neprijetno stanje, ki se ga pacienti sramujejo, obstaja na srečo način, kako lahko pomagamo. Izguba enega zoba se lahko protetično reši na več različnih načinov. Eden od njih je brušenje zob ob praznini, kjer je bil nekoč izpuljeni zob ter cementiranje zobnega mostička.

Manjkajoči zobje se nadomeščajo s fiksno protetičnim nadomestilom oziroma dentalnim mostičkom, ki se fiksira na izbrušene zdrave in trdne zobe nosilce. Osnovna naloga zobnega mostička je funkcija, oziroma sodelovanje pri žvečenju, vendar je danes ob funkciji prav tako pomembna estetska podoba protetičnih nadomestil.

Nekoč so bili zobni mostički izdelani samo iz kovine, kar danes ni estetsko sprejemljivo za vse tiste, ki želijo imeti zdrave, pa tudi lepe zobe. V preteklosti so poskušali rešiti problem kovinskega mostička s prekrivanjem vidnih delov zob z različnimi barvnimi materiali v čim bolj podobni barvi zob. Eden od njih je akrilat, ki s staranjem, žal, prevzema pigmente hrane, pijače ali tobaka. Z razvojem sodobne tehnologije je mogoče s keramiko posnemati vse oblike, nianse in transparentnost zob, s čimer je zobni mostiček izredno naraven in čvrst.

S keramiko je danes mogoče posnemati celo dlesni, če je to potrebno. Keramika je hvaležen material, saj je razen lepega videza biokompatibilna in na njo se zobni plak izredno slabo prijema. Naša poliklinika se lahko pohvali z izredno talentiranimi tehniki, ki v našem zobotehničnem laboratoriju izdelujejo dolgotrajne in kvalitetne zobne mostičke.


Močna nosilna konstrukcija je lahko pod estetsko obloženim materialom napravljena iz kovine ali cirkonija, tako da ima večjo ugrizno moč. Razlika med cirkonijem in kovino je v estetiki, saj rob kovinsko-keramične krone, ki se zaradi večje estetike namesti pod rob dlesni, zaradi loma svetlobe včasih daje vtis grdega sivega ovratnika dlesni. Pri cirkoniju se to ne dogaja, zato bi bilo dobro, v kolikor to situacija dopušča, da se prednji zobje napravijo iz cirkonija.

O razlikah med kovinskimi in cirkonij keramičnimi kronami je pisal kolega dr. Brusek na tem blogu
(LINK)

 

Fiksni-rad_intro

Po izdelavi in cementiranju je zelo pomembna higiena, o čemer vam bodo naši stomatologi povedali več na samem pregledu. Najbolje je uporabljati zobno ščetko ali zobni tuš, saj le ta lahko s svojim brizgom najlažje izpira ostanke hrane, ki se nabirajo pod medčleni zobnega mostička. Z dobro higieno in redno kontrolo v naši polikliniki, bo vaše zadovoljstvo z novimi zobmi trajalo zelo dolgo.

V komentarjih delite z menoj vaše izkušnje z zobnimi mostički, vaša vprašanja in strahove. Z veseljem bom jih prebrala in poskusila na njih odgovoriti na obojestransko zadovoljstvo.


Jere Šupe

Dr. dent. med. Jere Šupe je diplomiral na Stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2014. Po opravljenem pripravništvu v zobozdravstveni Polikliniki Perkovčeva, zaposluje se v Polikliniki ARENA kot okrepitev našem timu. Njegova področja interesa sta estetika in parodontologija. Izven ordinacije zelo rad posluša glasbo in gleda Formulo 1.

Komentari (0)

Ostavite komentar