Kako diabetes vpliva na oralno zdravje?

Glede na to, da dandanes diabetes ni redka bolezen, se z vprašanjem, ki je v naslovu, pogosto srečujem pri svojem delu. Iz tega razloga sem se odločila napisati objavo na blogu, v kateri bom ponudila odgovore in pojasnila  povezavo med diabetesom in oralnim zdravjem.

Diabetes je metabolična motnja, ki jo definiramo kot visoko raven sladkorja v krvi. Nastane zaradi nizke ravni hormona inzulina, ki ga proizvaja trebušna slinavka, oziroma nezmožnost organizma, da ga pravilno uporabi. S pomočjo inzulina organizem uporablja sladkor (glukozo) kot energijo za vse celice.

Splošni simptomi diabetesa so povečana žeja, pogosto izločanje urina, zamegljen vid, slabost, nagla izguba telesne mase. Simptomi v ustni votlini so suha usta in infekcije, ki lahko pripeljejo do propadanja podporne strukture zob, kariesa, sindroma pekočih ust, glivičnih infekcij in počasnejšega celjenja ran po puljenju zob ali kirurških posegih.

Suha usta (kserostomija)

Zmanjšana količina sline povzroča suha usta in omogoča lažji nastanek kariesa in mehkih oblog (plaka), kasneje tudi trdih oblog (kamna). Ob pomanjkanju sline se lahko pojavijo ranice v ustih, simptomi gorečih ust in glivične infekcije (kandidijaza).

25-Effective-Home-Remedies-To-Treat-Dry-Mouth1

Osebe z diabetesom pogosto jemljejo zdravila, ki lahko med drugim zmanjšajo proizvodnjo sline. Ublažitev simptomov dosežemo predvsem z dobro oralno higieno, kar pomeni dvakrat dnevno pranje zob in uporabo zobne nitke. Za občutek pekočih ust se priporoča pogostejše pitje vode, v težjih primerih se izvaja terapija s sredstvi, ki zamenjujejo slino ali medikamentnimi stimulansi.

Zdravim osebam priporočamo profesionalno odstranjevanje mehkih in trdih oblog vsakih 6 mesecev, osebam, ki so zbolele za diabetesom pa se priporoča vsake 3 mesece.

Vnetne bolezni dlesni (gingivitis, parodontitis)

Pri osebah, ki imajo diabetes, se zaradi počasnejše cirkulacije in nagnjenosti k infekcijam, lažje pojavi tudi vnetje zobnega mesa (gingivitis).V kolikor se ne zdravi, vnetje prodre globlje v podporno strukturo zoba (parodont) in nastane parodontitis, kar na koncu pripelje do destrukcije kosti. Rezultat je izguba zob. Rizik za nastanek težjih bolezni dlesni je večji, če je oseba z diabetesom tudi kadilec.

Parodontitis

Osebe z diabetesom, ki imajo parodontitis, težje dosežejo dobro kontrolo sladkorja v krvi – kar lahko privede do neobčutljivosti na inzulin in do kroničnega vnetja.

Vnetje zobnega mesa lahko pacient sam opazi kot živo rdeče, otečeno in krvaveče zobno meso.

Glavni vzrok takšnega vnetja je slaba oralna higiena, tako nepranje kakor tudi nepravilno pranje zob. Neadekvatne plombe (zalivke) na zobeh, protetični nadomestki (krone, mostički, proteze) in karies prav tako prispevajo k nastanku vnetja. Ključ za uspeh pri ustavitvi nadaljnjega napredovanja obolenja je redna kontrola sladkorja v krvi in pravilno jemanje terapije, dobra oralna higiena kot tudi obisk pri zobozdravniku vsake 3 mesece. V kolikor ima oseba diabetes, je to potrebno obvezno povedati izbranemu zobozdravniku.

Ali imate tudi vi diabetes ali ga ima nekdo, ki vam je blizu? V kolikor imate dodatna vprašanja ali želite nasvet, napišite to v komentarju, z veseljem vam bom odgovorila.


Lidija Pehar, dr. dent. med.

Diplomirala je na Stomatološki fakuteti v Zagrebu leta 2009. Po pripravništvu se zaposlila v zasebni stomatološki polikliniki v Zagrebu, od decembra 2015 pa je zaposlena v stomatološki polikliniki Arena. Zelo je zainteresirana za oralno kirurgijo in varstvo človekovih pravic.

Komentari (0)

Ostavite komentar