Kako obdržati zdravje zob v nosečnosti?

Prepričana sem, da so med bralkami tudi nosečnice ali tiste, ki planirajo nosečnost. V času nosečnosti se lahko pojavijo številne spremembe, zato bi rada s to blog objavo s temi spremembami seznanila nosečnice in jih opozorila na potrebne ukrepe, s katerimi si lahko ohranijo svoje oralno zdravje pa tudi zagotovijo oralno zdravje otroka.

Zdravi zobje v nosečnosti

Čeprav nam pogosto narava in genetika podarita bolj ali manj zdrave zobe, moramo vseeno za njih dobro skrbeti ves čas, da bi ostali lepi in zdravi. Ta skrb o sodobnem razumevanju oralnega zdravja pa se prične že v prenatalnem obdobju. Dobra oralna higiena, zdrava prehrana in redni pregledi pri zobozdravniku so pomembni za nosečnico in za otroka. Zaradi tega je pomembno, da z ostalimi medicinskimi nasveti, dobijo nosečnice tudi nasvet, kako v tem obdobju ohraniti zdravje svojih in otrokovih zob. Razen od upoštevanja nasvetov strokovnjaka oziroma vašega zobozdravnika, je rezultat seveda odvisen od vas samih in od vaših higienskih, ter prehrambenih navadah.

Trudnica-jede-zdravo-ap

Vsaka nosečnost je en zob manj?
Kljub uveljavljenem mnenju, da kalcij iz zob nosečnic izginja za potrebe njihovega otroka in kljub staremu pregovoru, da ‘vsaka nosečnost pomeni en zob manj’, se kalcij iz zob ne more razgraditi, saj ga izgubljamo samo z delovanjem bakterij in kariesa. Po petem mesecu nosečnosti sicer narašča potreba za kalcijem, ki ga pa otrok lahko dobi s pravilno prehrano, tako da nivo mineralov v telesu nosečnice ostane nespremenjen. Pojavljanje kariesa v nosečnosti je predmet številnih raziskovanj in do sedaj ni potrjeno, da bi bila nosečnost temu vzrok, saj lahko vsaka nosečnica s pravilno nego in higieno svojih zob ohrani zobe zdrave.

Lahko sklepamo, da nosečnost ne more biti vzrok zobnega kariesa, vendar v času nosečnosti obstaja nekaj dejavnikov, ki lahko prispevajo k lažjemu pojavljanju zobnega kariesa. To so na primer:

1. Povečana občutljivost zob in dlesni v nosečnosti

V času nosečnosti se dogajajo številne spremembe, ki lahko povečajo rizik za nastanek problemov v ustni votlini (gingivitis ali karies). Zvišane ravni hormona progesterona in estrogena v nosečnosti zvišajo prekrvavljenost zobnega mesa, kar povzroča večjo občutljivost za karies. Zobno meso postaja rahlo otečeno in občutljivo ter se v primeru slabe skrbi za oralno zdravje hitro ustvarjajo zobne obloge, ki so idealna podloga za rast bakterij in vnetje zobnega mesa oziroma nosečniški gingivitis. Če ob pranju zob opazite krvavitev dlesni, ne odnehajte s ščetkanjem, saj se s tem povečuje možnost za razvoj parodontitisa, ki v kasnejši fazi lahko pripelje do izgube kosti in izpadanja zob. Da bi preprečili karies in ostale oralne bolezni, je pomembno opozoriti bodoče mame na pomembnost oralne higiene in odstranjevanje zobnih oblog.
Rezultati raziskav so pokazali, da obstaja pri nosečnicah s parodontološkimi boleznimi večja verjetnost za predčasen porod in za rojstvo otroka z manjšo porodno težo.

2. Povečana kislost sline

Zaradi bruhanja ali refluksa, ki je pogost pojav v prvem tromesečju, se zvišuje tudi kislost sline, zaradi česar lahko kislina v kombinaciji s ščetkico škoduje zobni sklenini. Vsem težavam se lahko izognemo s pravilno oralno higieno in prehrano ter rednimi stomatološkimi pregledi. V kolikor vam pranje zob predstavlja problem zaradi povzročanja refleksa bruhanja, ne odnehajte, ampak poskusite poiskati zobno ščetko in zobno pasto, ki vam najbolj ustrezata. Če vam je slabo, ne ščetkajte zob do ene ure po bruhanju, saj s tem lahko poškodujete s kislino zmehčano zobno sklenino. Usta lahko izperete z navadno vodo ali z brezalkoholno vodico za usta, ki vsebuje fluorid.
Za ohranitev zdravih zob v nosečnosti navajam nekaj nasvetov:
Umivajte si zobe najmanj dvakrat na dan z zobnimi pastami, ki vsebujejo fluor
V kolikor pri umivanju dlesni krvavijo, ne odnehajte s ščetkanjem, ampak kupite mehkejšo ščetkico in nadaljujte z rednim umivanjem zob, ščetkico pa zamenjajte vsaka 2-3 meseca
Izpirajte usta z vodicami za izpiranje ustne votline, ki vsebujejo fluor
Uporabljajte zobno nitko in interdentalne ščetkice, da temeljito očistite področje med zobmi
Zaželena je uporaba oralnega tuša, s katerim boste lažje očistili prostor med zobmi
Preventivno obiščite zobozdravnika tudi, če “mislite”, da nimate problemov z zobmi

3. Povečan vnos sladkega in nepravilna prehrana

V času nosečnosti je zdrava in uravnotežena prehrana pomembnejša od drugih obdobij v življenju, saj je nerojenem otroku mati edini vir hrane oziroma vseh potrebnih hranilnih snovi (proteinov, vitaminov in mineralov…). Ne pozabite, da se otrokovi zobje začnejo razvijati v maternici.
V času nosečnosti bi nosečnice morale upoštevati naslednji seznam živil in navad:
Raznolika zdrava hrana polna vitaminov in mineralov
Sadje in zelenjava
Celovite žitarice
Mleko in mlečni izdelki (sveži sir ali nesladkan jogurt)
Zmanjšajte vnos hrane bogate s sladkorjem, vključno z bomboni, keksi, pecivom…
Pijte vodo čez dan, posebej med obroki in prigrizki
Izogibajte se pijačam z visokim deležem sladkorja (gazirane pijače)
V kolikor vam je slabo, poskušajte jesti majhne količine zdrave hrane čez dan
Da bi zmanjšali rizik od prirojenih napak, jemljite dodatke prehrani s folno kislino in jejte živila bogata s folno kislino

4. Izogibanje zobozdravstvenim pregledom

Ni točno, da nosečnice ne smejo popravljati zob, redni pregledi zobozdravnika so priporočljivi neodvisno od tega, ali obstajajo težave z zobmi ali z zobnimi dlesnimi.

n15

 

Zobozdravnik mora biti seznanjen z vašo nosečnostjo in obstojem potencialnih komplikacij, da bi lahko v dogovoru z vašim ginekologom opravil posege v ustih. Vaš zobozdravnik ne bo opravljal nobenih posegov, ki bi kakorkoli škodili vam ali vašemu otroku. V vsakem primeru se morate izogibati snemanju z rentgenom, uporaba rentgena je nevarna ves čas nosečnosti, še posebej pa v prvih 12 tednih. Pri stomatoloških posegih je bolečino potrebno zmanjšati na najmanjšo možno mero, da bi se izognili škodljivemu delovanju na vegetativni živčni sistem.

Razen snemanju z rentgenom, se je potrebno izogibati dolgim in kompliciranim posegom, ki niso nujni, saj se s tem izognemo povečanemu stresu. V kolikor imate karies, ali vam je potrebno zdravljenje kanalov, jih lahko zdravite, vendar s previdnim pristopom. Če je potrebno puljenje zob, se le to lahko izvede ob predhodnem dogovoru z vašim ginekologom. Zobni kamen na zobeh je vsekakor potrebno odstraniti, da se ne bi povečalo vnetje zobnih dlesni.

Zobozdravnik vam bo dal med obiskom nasvete o oralnem zdravju, prehrambenih navadah, zaščiti zob pred kariesom, ocenil bo stanje vaših zobnih dlesni in pravočasno preprečil nastanek različnih problemov v ustni votlini, ki se lahko pojavijo v času nosečnosti.

V kolikor je vaša nosečnost rizična, ali imate neki drugi zdravstveni problem, lahko vaš doktor priporoči odlog posega.

In na koncu, zapomnite si – zdravje zob vašega otroka je v vaših rokah!


mr.sc. Andrijana Kovačić, dr. dent. med., spec. ortodoncije

Mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specialist ortodontije je diplomirala leta 2003 na Stomatološki fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je tudi magistrirala leta 2007. Zaradi velikega interesa in občutka za visoko estetiko začne leta 2010 s specializacijo ortodontije na Stomatološki Fakulteti Univerze v Zagrebu, ki jo konča leta 2013. V polikliniki Arena je zaposlena kot specialist ortodontije. Andrijana je kolumnist - ekspert v časopisu Story kids in član strokovnega tima na portalu violetawecare, kjer daje strokovne nasvete bralcem. Uživa v delu s pacienti in ustvarjanju srečnih in zadovoljnih nasmehov!

Komentari (0)

Ostavite komentar