Kako zatreti zobobol?

Zobobol je neprijeten občutek bolečine, ki lahko traja zelo dolgo, v kolikor ne storimo ničesar, da bi odstranili vzrok bolečine ali samo zmanjšali bolečino brez posega. Zobobol se pojavi, ko se vname živčni in centralni del zoba, ki ga imenujemo pulpa. Vnetje se lahko pojavi zaradi nezdravljenega kariesa, počenega zoba, vnetja zobnega mesa ipd.

Proti bolečinam uporabljamo zdravila imenovana analgetiki. Brez zdravniškega recepta lahko dobimo paracetamol, ki je prva izbira zdravila za lajšanje bolečine. Delovati začne po dvajsetih minutah po zaužitju in ne povzroča želodčnih motenj. Proti bolečinam lahko vzamemo tudi acetilsalicilne kisline, kamor sodita Aspirin in Andol, ki imata protivnetno delovanje, zaradi česar sta tudi učinkovitejša. Vendar ju moramo vzeti na poln želodec, saj pogosto povzročata želodčne težave. Pomembno je povedati, da ta zdravila ne smete jemati v primeru, ko so bolečine posledica različnih kirurških stomatoloških posegov, ne glede na to, ali gre za navadno puljenje zoba ali pa za komplicirano operacijo.

Stablete za ublažavanje zubobolje

Razlog je acetilsalicilna kislina, ki podaljšuje krvavitev in povzroča težje strjevanje krvi, zato se je tem zdravilom potrebno izogibati v navedenih situacijah. Ko so prisotne močnejše bolečine, uporabljamo tudi močnejše analgetike, ki jih lahko dobimo na recept, ali pa jih kupimo brez recepta. To so Ketonal, Ibuprofen, Caffetin.

Od osebe do osebe je odvisno, kako katero zdravilo pomaga, tako da zdravilo, ki vam je najbolj pomagalo, uporabljajte pogosteje. Razen zdravil, ki so seveda najučinkovitejša in najhitrejša rešitev za zatiranje bolečin, obstajata še dve metodi za odpravljanje bolečin. Bolečino lahko zmanjšamo tako, da v krpo ali gazo zavijemo led in ga z zunanje strani položimo na mesto, kjer se je pojavila bolečina. S hladno oblogo se bolečina zmanjša. Pomembno je poudariti, da led ne apliciramo direktno na zob, saj se bolečina lahko poveča, niti ga brez gaze ne dajemo neposredno na kožo, saj lahko nastanejo ozebline.

Z zastojem hrane med zobmi in neadekvatno higieno povzročimo nastanek vnetja desni, včasih pa tudi vnetje zoba. Ta bolečina zna biti neprijetna, vendar obstaja zelo enostaven način odprave bolečine. To je zelo temeljito čiščenje zob. Potrebno je uporabiti zobno nitko za čiščenje medzobnih prostorov vse do zobnega mesa. Če krvavimo, ko čistimo, pomeni, da je zobno meso vneto in da čistimo na dobrem mestu. Tako je potrebno nadaljevati in krvavenje bo čez nekaj časa prenehalo.

Suzbijanje boli

Prav tako lahko uporabimo mehkejšo ščetko in ščetkamo po bolečem mestu nekaj minut dvakrat na dan nekaj dni zapored. Bolečina je lahko velika neprijetnost, zaradi tega je najpomembneje odstraniti vzrok bolečine. Večino tukaj napisanega besedila je potrebno razumeti kot ‘gašenje požara’, trenutno lajšanje in ne efikasno in dolgoročno rešitev problema. Zaradi tega, v kolikor se pojavi zobobol po jemanju zdravil, ki vam bodo trenutno sicer pomagala, vsekakor dogovorite termin pri vašem zobozdravniku in poiščite strokovno pomoč.


Ivan Grašo, dr. dent. med.

Dr. dent. med. Ivan Grašo od leta 2012 dela v Polikliniki Arena, kjer je usmeril svoj interes na protetiko, kirurgijo in endodontijo. Doktor Ivan je timski igralec, tako pri delu v polikliniki, kakor tudi na nogometnem igrišču, kjer v glavnem preživlja prosti čas.

Komentari (0)

Ostavite komentar