Kakšna je razlika med kovinsko keramičnimi in cirkonij keramičnimi zobnimi kronami?

S to blog objavo bom poskušala odgovoriti na vprašanje osnovnih razlik med kovinskimi in cirkonij keramičnimi kronami ter razsvetliti njune vloge. To so namreč najbolj pogosta vprašanja, s katerimi se srečujem v delu s pacienti, zato je to obenem tudi glavni razlog za pisanje tega besedila.

Kovinsko keramična krona je danes najbolj pogosta vrsta krone, ki se uporablja v fiksno protetični terapiji. Izpolnjuje funkcijske ter estetske pogoje in ščiti zob nosilec. Ko govorim o kovini v kroni, mislim na kobalt-krom zlitino, iz katere je izločen nikelj, ki je povzročal alergijske reakcije sicer pri manjšem številu pacientov. Kovinsko keramična krona je enako dobra izbira tako za zadnje zobe kot tudi za prednje.

Pacienti, ki imajo že vrsto let kovinsko keramično krono, pravijo, da vidijo temni rob kovine ob dlesni zoba, kar jih estetsko moti. Danes je s sodobnimi metodami priprave zoba in tehnološko naprednimi materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi, to zmanjšano na minimum.

V kolikor želimo naravnejšo transparentnost in barvo zob, bomo izdelali cirkon-keramično krono, ki je odlična izbira za prednje zobe zaradi svoje visoke estetike. V tem primeru cirkonska kapica zamenjuje kovinsko. Tehnično gledano je izdelava le teh malo kompleksnejša iz laboratorijskega vidika, zato je tudi nekoliko dražja od kovinsko-keramične krone.

Glede na to, da je cirkon visoke trdnosti, se brez problema postavlja tudi na zadnje zobe. Omenila bi dejstvo, da s cirkon-keramično krono lahko danes skoraj popolnoma imitiramo naravni zob s funkcionalnega in iz estetskega vidika.

Ali ste se že srečali s kovinsko ali cirkon-keramično krono? Kakšne so vaše izkušnje? Napišite jih v komentarje in z veseljem jih bom komentirala ter ponudila dodatne odgovore.


Marko Brusek, dr. dent. med.

Dr. dent. med. Marko Brusek je diplomiral na stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2012. V polikliniki Arena je zaposlen kot strokovnjak za protetiko na implantatih. Znan je kot doktor z mirno roko in mirnega karakterja, kar mu je odprlo vrata src številnih pacientov. Uživa v stomatološkem delu, morju, dobri družbi in občasnem squashu.

Komentari (0)

Ostavite komentar