Kdaj je pravi čas za prvi obisk otroka pri ortodontu?

Nepravilnosti zob in čeljusti niso samo estetski problem, kakor se to pogosto misli, lahko tudi resno ogrožajo oralno zdravje in negativno vplivajo na samozavest in psiho otroka. Pravilno postavljeni in lepi zobje, niso samo očesu prijetni, so pomembni tudi za zdravje celotnega sistema za žvečenje, čeljustnega sklepa, čeljustne mišice in za okoliško zobno tkivo. Navsezadnje, pravilno postavljene zobe je lažje krtačiti, s čemer se zmanjšuje možnost nastanka kariesa.

Staršem je težko ugotoviti, ali ima njihov otrok ortodontski problem. Celo zobje, ki se na prvi pogled zdijo staršem ‘estetsko sprejemljivi’ , lahko skrivajo nepravilnost medčeljustnega razmerja (t.im. nepravilen ugriz). Zato priporočam obisk pri ortodontu od 7. leta naprej. S preventivnim ortodontskim pregledom v takšni mladosti odkrivamo indikacije problemov, ki jih s pravočasnim reagiranjem lahko korigiramo tako, da v bodoče ne postanejo velik problem.

prvi-posjet-ortodontu-01

Pri prvem pregledu odkrivam vrsto anomalije, staršem pojasnim terapijske možnosti zdravljenja in starost, v kateri se zdravljenje izvaja. Večina ortodontskih anomalij se zdravi med 8. in 14. letom, obstajajo pa tudi situacije, pri katerih je nujno zgodaj intervenirati in tako preprečiti nastanek bistveno težjega problema kasneje. V takšnih primerih priporočam obliko interceptivne, zgodnje terapije.

Naslednji znaki vam lahko pokažejo obstoj mogoče ortodontske nepravilnosti pri vašem otroku:

  • Neprimerne/nepopravljive navade (sesanje prsta, grizenje ustnice…)
  • Stalni zob je začel rasti, mlečni se še ni začel majati
  • Stisnjeni, blokirani ali preveč razmaknjeni zobje
  • Zgornji in spodnji zobje se pri ugrizu ne dotikajo, ali se prekrivajo na “neobičajen” način
  • Močno izstopajoči prednji zobje (zelo štrleči)
  • Otrok diha na usta
  • Preveč štrleča navzven ali nazaj obrnjena čeljust
  • Težave v govoru, žvečenju ali grizenju
  • Čeljustni sklep proizvaja zvok (pokanje, škrtanje)

V kolikor ste v dvomih, kako bo vaš otrok reagiral na prvi obisk pri ortodontu, priporočam prvi brezplačen pregled v naši polikliniki. Ležeren pristop in sproščeno ozračje bo že pri prvem obisku razbilo vse strahove vaših najmlajših, obisk pa bo postal zelo prijetna izkušnja.


mr.sc. Andrijana Kovačić, dr. dent. med., spec. ortodoncije

Mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specialist ortodontije je diplomirala leta 2003 na Stomatološki fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je tudi magistrirala leta 2007. Zaradi velikega interesa in občutka za visoko estetiko začne leta 2010 s specializacijo ortodontije na Stomatološki Fakulteti Univerze v Zagrebu, ki jo konča leta 2013. V polikliniki Arena je zaposlena kot specialist ortodontije. Andrijana je kolumnist - ekspert v časopisu Story kids in član strokovnega tima na portalu violetawecare, kjer daje strokovne nasvete bralcem. Uživa v delu s pacienti in ustvarjanju srečnih in zadovoljnih nasmehov!

Komentari (0)

Ostavite komentar