Kdaj pulimo zob?

Puljenje ali ekstrakcija zoba je eden od zadnjih korakov vsakega doktorja dentalne medicine. Zobni niz vedno poskušam obdržati poln in zobe zdrave, zato je puljenje zame zadnja opcija.

Vendar, potrebno se je tudi zavedati, da vedno ne morem rešiti vsakega zoba in da obstajajo nekatere osnovne indikacije, ki mi nalagajo ta korak. Če ima pacient pozen stadij paradontoze, torej zobe, ki se majejo, močno vnetje dlesni, procese v kosti (granulome in ciste), počeno korenino ali gre za modrostne zobe, ki s svojim položajem ustvarjajo probleme, se odločim za puljenje.

Razen pri zgoraj navedenih indikacijah obstajajo za puljenje zob še drugi razlogi, nekateri so samo estetske narave  povezane z ortodontijsko ali protetično terapijo. Vsak pacient, pri katerem se izvaja poseg, mora biti informiran o vsakem koraku, o problematiki in o posledicah posega. Z dobro komunikacijo je poseg neboleč, ni travmatski in ne predstavlja, tako kot mnogi mislijo, pacientovo nočno moro.

kada-se-zub-vadi-2-web
Pacient z izpuljenim zobom

Način, na katerega bom izpulil zob, instrumente, ki jih bom uporabljal in navodila, ki bom jih dal pacientu, bo določil posnetek zobnih lokov in ortopantomogram (ortopan). Brez njega ne začnem nobenega posega. Glede na zahtevnost puljenja se prav tako odločim, ali je potrebno poseg puljenja prepustiti oralnemu kirurgu, še posebej v primerih, ko gre za puljenje, v katero je vključeno odstranjevanje kosti v okolici (osteotomija, alveotomija). To velja tudi za prekrivajoče modrostne zobe v spodnji čeljusti.

Pri puljenju pacient ne sme čutiti bolečine, čuti samo pritisk, ki je normalen, zato dobi vsak pacient pred posegom anestezijo. Ko je postopek končan, pacientu pojasnim nadaljnji postopek, oziroma dam navodila, ki so pomembna, da bi se rana pravilno zacelila. Zelo je pomembno tudi to, da se pacient drži danih navodil.

V kolikor je bil koren zoba v sinusu (pogost anatomski pojav pri zgornjih stranskih zobeh), se rana sešije in pacient mora jemati antibiotike.
Naslednjih nekaj dni se mora pacient paziti, da ne izpihuje nosu, da spi na povišanem in da ne izpira rane. Pri manj kompliciranem puljenju je dovolj, da ne je nič trdega ali prevročega, da hladi rano z obkladki in da rane ne izpira. Če je pacient kadilec, svetujem, da preneha kaditi, saj topli dim cigarete upočasnjuje celjenje rane. Z izpiranjem rane se ne bo formiral strdek, rana pa bo postala suha in boleča.

Na koncu informiram pacienta o obdobju celjenja, ki traja povprečno 4 do 8 tednov, vse dokler se rana popolnoma ne zaraste. Po tem lahko nadaljujemo s predvidenimi protetičnimi deli.
Pomembno je poudariti, da pacient nikoli ne odide iz ordinacije brez začasnega nadomestka, ki je lahko začasen most ali začasna proteza. Poleg tega, da bo nadomestek pomagal pri oblikovanju zobnega mesa na mestu puljenja, bo pacientu zagotavljal tudi varnost v vsakdanjem življenju in v komunikaciji.

V komentarjih bi želel prebrati, kakšne so vaše izkušnje. Ali so vam že izpulili kateri zob, kako je poseg izgledal in ali ste čutili kakšno bolečino?


Dr. dent. med. Ana Zelić

Dr. dent. med. Ana Ninčević, diplomirala je na zobozdravstveni fakulteti v Zagrebu 2014. leta. Po končanem izobraževanju pod nazivom Six Months Smile, se je primarno odločila za področje ortodontike ter estetike. Slovi je kot potrpežljiva zobozdravnica mirnega karakterja, a v prosti čas najraje preživi v krogu prijateljev ter na tenis terenu.

Komentari (0)

Ostavite komentar