Krvarenje dlesni od oščetkanju zob

Zakaj izpljunem kri, ko ščetkam zobe?“ je vprašanje, ki ga pogosto slišim od zaskrbljenih pacientov. Prav zaradi tega sem se odločil podrobneje pojasniti ta problem in vam podati navodila, kaj storiti, v kolikor ste tudi sami opazili podobno težavo.

Kri, ki jo izpljunemo ob ščetkanju zob, je posledica krvaveče sluznice, razen v primeru poškodb ali redkih bolezni sluznice. Zdrave dlesni ne bi smele krvaveti. V kolikor se to dogaja, se ni potrebno takoj prestrašiti in biti zaskrbljen za svoje zdravje. Vzroki za krvaveče dlesni pri ščetkanju zob so lahko različni in večina njih sploh ni povezana z boleznijo. Ne pozabite, da je krvavenje rešljivo, v kolikor se naročite na pregled in konzultacije pri zobozdravniku. Zgodnje odkrivanje vzroka in problema posledično pomeni tudi večjo možnost za zdravljenje bolezni in hitrejše okrevanje.

Pogosti razlogi za krvavenje pri ščetkanju zob

1. Gingivitis

Gingivitis je vnetje dlesni, ki jo najpogosteje povzroča slaba oralna higiena, eden njegovih simptomov pa je krvavenje dlesni. Do krvavenja pride zaradi bakterij, ki se nahajajo v plaku ali zobnem kamnu ob korenini zob, zaradi česar povzročajo vnetje in propadanje tkiva. Gingivitis je potrebno jemati resno, v kolikor se ne zdravi, hitro preide v parodontitis.

2. Nepravilna oralna higiena

Do krvavenja najpogosteje pride zaradi slabega vzdrževanja oralne higiene ali zaradi uporabe novih tehnik. V tem primeru so vzrok krvavenju najpogosteje majhne mehanične poškodbe dlesni.

Pogost vzrok je sprememba vrste zobne ščetke, ker se pri izbiri nove ščetke lahko spregledajo njene lastnosti (npr. trdota in gostota vlaken).

3. Zdravila

Pri ljudeh, ki so prisiljeni jemati zdravila zaradi drugih bolezni, je krvavenje iz gingive pogost simptom.

Zdravila iz skupine zdravil za redčenje krvi, zdravljenje epilepsije in visoki pritisk so pogosto vzrok krvavenja ob vzdrževanju oralne higiene. V tem primeru je pomembno obiskati zobozdravnika, ki bo vsekakor določil pogostejše kontrole in spremljanje situacije v ustih in bo po potrebi v stiku z zdravnikom splošne medicine.

4. Hormonalne spremembe pri ženskah

Pri nekaterih ženskah je krvavitev dlesni povezana z njihovimi hormonskimi spremembami v času trajanja mesečnega ciklusa. Hormonske spremembe v nosečnosti prav tako zvišujejo tveganje razvoja gingivitisa in parodontitisa.

 

Kaj narediti do obiska zobozdravniku?

Spremenite ščetko za zobe z mehkejšo in z ožjimi vlakninami in izboljšajte oralno higieno. Za dobro oralno higieno ni potrebno biti agresiven, ampak temeljit.

Lahko si pomagate s čaji zdravilnih zelišč, ki vam bodo pomagali pri obvladovanju bakterij. Kamilica, meta in žajbelj lahko zmanjšajo število bakterij in delujejo blagodejno.

Kamilica (Matricaria recutita) je dobra izbira za izpiranje, meta (Mentha piperita) pomaga v borbi proti bakterijam, ki izzivajo krvavenje zob, žajbelj (Salvia officinalis) pa bo lajšal težave. Z žajbljevim čajem je dobro izprati ustno votlino, vendar ga nosečnice in otroci ne bi smeli uporabljati, ker lahko povzroči krče.

Verjamem, da sem vam podrobneje približal težave, ki so lahko vzrok vašemu krvavenju in vam s tem zmanjšal strah. Vendar, samopomoč ne pomeni, da je vzrok težave odpravljen, kar nas na koncu spet pripelje do prvega nasveta v tej objavi.

Naročite se na pregled in se s svojim zobozdravnikom odkrito pogovorite o svoji težavi, o tehnikah vzdrževanja oralne higiene in ostalih morebitnih težavah.


Marko Brusek, dr. dent. med.

Dr. dent. med. Marko Brusek je diplomiral na stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2012. V polikliniki Arena je zaposlen kot strokovnjak za protetiko na implantatih. Znan je kot doktor z mirno roko in mirnega karakterja, kar mu je odprlo vrata src številnih pacientov. Uživa v stomatološkem delu, morju, dobri družbi in občasnem squashu.

Komentari (0)

Ostavite komentar