Mit ali resnica o oznakah na zobnih pastah

Ta teden mi je pacientka povedala, da je prebrala na Internetu, da kvadratki določene barve na tubah kozmetičnih izdelkov in zobnih past označujejo njihovo sestavo. Iskreno, nikoli nisem slišala nič podobnega, zato me je tema zainteresirala in sem še isti večer raziskala to informacijo na spletu. Omenjeni kvadratki so me navdihnili za naslednjo objavo na blogu.

Čeprav je tema o barvah kvadratkov že nekaj let na spletnih straneh, se vsakih nekaj mesecev pojavi nekdo, ki to temo ponovno obdela in jo objavi. Obstajajo številni prispevki, v katerih se omenjajo štiri barve. Sodeč po teh prispevkih, vsaka od štirih barv označuje kemično sestavo izdelka v tubi.

V kolikor je verjeti tem virom, je razdelitev naslednja:
ZELENA: naravne sestavine
RDEČA: naravne in kemične sestavine
MODRA: kemične sestavine in zdravila
ČRNA: v celoti kemične sestavine

Na prvi pogled se obrazložitev kemičnih sestavin dojema povsem logično i normalno ter zelo sprejemljivo. Vendar, v kolikor malo bolje premislimo in malo podrobneje raziščemo dostopne informacije, najdemo povsem logično in razumno obrazložitev.

Oznake-kaladont

Omenjene oznake na embalažah izdelkov pakiranih v tube se uporabljajo, da bi optični čitalnik na strojih vedel, kje se embalaža konča, oz. kje se tuba lahko odreže in zapre.
Povsem jasno je, da noben proizvajalec kateregakoli izdelka ne bi sam sebe marketinško in prodajno tako sabotiral z oznakami, ki bi pri kupcih razširile paniko. Navsezadnje, zakonsko je regulirano, da mora imeti vsak izdelek podrobno izpisano kemično sestavo, ki jo, če niste iz medicinskega ali podobnega poklica, lahko preverite v nekaj minutah brskanja po spletu.

Zobne paste so v večini v tubah (npr. obstajajo tudi paste za zobe v prahu), zato se ne dajte zmesti z oznakami, preberite sestavo in če obstaja kakšna sestavina, ki vam ne ustreza, ali se ji morate izogniti, verjamem, da boste že našli kakšno pasto, ki je primerna za vas. Veliko število zobnih past ima podobno ali isto sestavo, razlika je samo v teksturi, barvi, okusu/vonju in seveda v embalaži oziroma proizvajalcu. V dvajsetem stoletju je zabeležena zmanjšana pogostost pojava kariesa, v kolikor se v zobnih pastah nahaja fluor, zato je ta dandanes v različnem deležu kar v 90 odstotkih vseh zobnih past. Vendar se v nekaterih državah fluor nahaja tudi v vodi, zato je uporaba fluora prevelika in je v zobnih pastah in drugih izdelkih prepovedana, da bi se izognili resnejšim posledicam, kot je npr. nabiranje fluorida v kosteh, kar pripelje do osteoporoze. Nabiranje fluorida v ščitnici in epifizi lahko pripelje do motnje v njihovem delovanju in povzroči nastanek hipotireoze. Po izdelavi zobnih past brez fluora je zabeleženo, da fluor ni nujno potrebna sestavina za preprečevanje kariesa in da za zdravje zob ščetkanje s ščetkico za zobe prinaša več koristi od same zobne paste.

Pranje-zubi

Da bi svoje zobe ohranili čim dlje lepe in zdrave, je potrebno je vsak dan za njih skrbeti.
Ustrezna ščetka, zobna pasta i redne kontrole pri zobozdravniku so obvezni elementi za vzdrževanje dobre higiene vaših zob. Spletni članki, ki so pogosto napačni ali nepopolni, vas bodo samo dodatno zmedli ali alarmirali, ko to ni potrebno. V primeru, da imate pomisleke, se obrnite na svojega zobozdravnika oziroma na strokovno osebo.

Verjamem, da ste tudi sami že slišali o obarvanih kvadratkih na embalažah in upam, da vam je ta blog objava pomagala, da enkrat za vselej pozabite na to lažno informacijo. V komentarjih bi rada prebrala vaše reakcije in seveda odgovorila na vaša morebitna vprašanja.


Martina Matleković, dr. dent. med.

Dr. med. dent. Martina Matleković je diplomirala na Stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2011. Po končanem pripravništvu se je zaposlila v zasebni stomatološki polikliniki. Od julija 2015 je zaposlena v Stomatološki polikliniki Arena. Zanimajo jo področja kirurgije, protetike in endodontije. Trenutno se usposablja na Podiplomskem specialističnem študiju Dentalne medicine na Stomatološki fakulteti. Ko ni v ordinaciji, svoj prosti čas preživlja s prijatelji in na pohodništvu.

Komentari (0)

Ostavite komentar