Mrtev zob

Ali ste kdaj opazili pri sebi ali pri drugih osebah zob, ki s svojo barvo odstopa od preostalih zob? Vsi zobje so naravne bele barve, vendar je ta eden sive, temno rumene ali rjave barve, s čimer moti estetski videz celega nasmeha? Takšnemu zobu pravimo mrtev zob in v objavi, ki sledi, vam bom razložila, kaj je mrtev zob, kaj je vzrok in kaj je rešitev problema za estetsko nesprejemljiv nasmeh.

Za zdrav zob pravimo, da je živ, saj ima v svojem osrednjem delu splet krvnih in limfnih žilic in živcev. Mrtev zob je tisti, v katerem ni več bioloških procesov in je prenehal živeti. Živec v zobu lahko umre zaradi udarca (traume), pri čemer se prekine dovod krvi iz kosti v zob, zaradi česar zob ostane brez oskrbe, to pa pomeni, da do zoba ne prihajajo niti protitelesa, ki uničujejo bakterije.

Bakterije se razmnožujejo in čez koren vdirajo v okoliško kost, kar pripelje do vnetja v kosti. Živec lahko odmre tudi zaradi kariesa, pri čemer živo tkivo postane mrtvo, se razpada, kar pripelje do infekcije, ki se širi iz zoba v okoliško kost. Znana vzroka za odmiranje živcev sta še močno stiskanje zob in parodontoza.

 

Živec najpogosteje odmira počasi v daljšem časovnem obdobju, pri čemer lahko občutite neugodje, vendar tudi močno bolečino in neprijeten zadah. Mrtev zob najpogosteje spremeni barvo in ostane na ta način trajno obarvan. Zdravljenje takšnega zoba je nujno, da razgrajeno tkivo v zobu ne bi povzročilo infekcije in otekline kosti, ki lahko pripelje tudi do manjše ali večje otekline lica, z veliko verjetnostjo, da se bo le ta širila proti očesu ali vratu.

Ali je vaš zob živ, lahko preverite tako, da prislonite košček ledu na zob. Če je zob mrtev, ne boste čutili ničesar. Za tem bi morali posneti rtg posnetek, da bi lahko ugotovili, ali obstajajo vidne spremembe v kosti.

 

Da bi lahko obdržali zob po odmiranju živca, moramo zob zdraviti (postopku pravimo  endodontija). Zdravljenje poteka v več fazah in zahteva več obiskov, pri katerih se zdravijo, čistijo in polnijo kanali zobnih korenov. Po zdravljenju zoba se lahko zgodi, da boste čutili kratkotrajno bolečino, ali imeli občutek nelagodja naslednjih nekaj dni. Zob se zapre, ko ni več bolečin, gnoja ali neugodnega vonja iz kanala, saj se takrat šteje, da je zob saniran in ohranjen.

 

 

Svojim pacientom priporočam, da posnamejo kontrolni rtg posnetek 6 mesecev po zdravljenju, da bi se spremljale eventualne posledice procesa vnetja v kosti, kar je vidno kot črna senca okoli vrha korena. V kolikor so takšne sence vidne več mesecev ali let in se ne zmanjšujejo, je potrebno s kirurškim posegom odstraniti vrh korena in okoliško, z vnetjem zajeto, kost.
Zaradi nadaljnje uporabe za žvečenje in za estetski vtis se vidni del naravne krone zoba nadomesti z zalivko, overlay-om (keramični vstavek) ali s krono. Kaj bo od tega prišlo v poštev, je odvisno od tega, kolikšna površina zoba je ostala.

Upam, da ste z branjem te blog objave izvedeli nekaj novega o problemu mrtvega zoba in da boste zahvaljujoč informacijam o možnih komplikacijah reagirali, se pravočasno naročili na svoj termin, tako da bi lahko čim prej rešili svoj problem in povrnili svoj bleščeč in bel nasmeh.

V komentarjih bi rada prebrala vaše izkušnje. Ali sumite, da imate tudi vi mrtev zob? Postavite mi vprašanje in z veseljem vam bom odgovorila na vsa vprašanja.


Lidija Pehar, dr. dent. med.

Diplomirala je na Stomatološki fakuteti v Zagrebu leta 2009. Po pripravništvu se zaposlila v zasebni stomatološki polikliniki v Zagrebu, od decembra 2015 pa je zaposlena v stomatološki polikliniki Arena. Zelo je zainteresirana za oralno kirurgijo in varstvo človekovih pravic.

Komentari (0)

Ostavite komentar