Navodila po zobozdravstvenem posegu

Bolečine so še vedno najpogostejši razlog prihoda pacienta v zobozdravstveno ordinacijo, naloga zobozdravnika pa je, da postavi pravilno diagnozo in odkrije vzrok bolečine. Pogosto bolečine ne moremo odpraviti z enim kratkim posegom, ampak z zdravljenjem, ki lahko potraja dlje časa. Tovrstna zdravljenja spremljajo bolečine z različno intenzivnostjo, pacient pa pogosto ne more razlikovati, kolikšna bolečina je normalna in pričakovana po določenem posegu. Večina zobozdravstvenih posegov predstavlja travmo za oralna tkiva, zato je bolečina normalna reakcija organizma.

Ko govorimo o bolečini po zobozdravstvenem posegu, boste zagotovo najprej pomislili na bolečino nastalo po tem, ko so vam izpulili zob. Da bi zmanjšali bolečino po posegu, je potrebno vzeti analgetik (nikakor ne preparat, ki vsebuje acetilsalicilno kislino kot sta npr. Andol in Aspirin!). Upoštevajte navodila, ki jih boste dobili od zdravnika po ekstrakciji zoba. Rane ne smemo izpirati prvih nekaj dni po puljenju, potrebno pa jo je hladiti. V kolikor takoj po posegu izperete rano, bi lahko prišlo do izpadanja krvnega strdka iz rane, zaradi česar kost ostane gola in rana ne more zaceliti. Takšno stanje je izrazito boleče, zato morate poiskati pomoč zobozdravnika, saj analgetiki ne bodo dovolj za preprečitev bolečine.

Po zdravljenju koreninskih kanalov lahko zob boli na ugriz ali na dotik. Tovrstne bolečine bodo spontano izginile po nekaj dneh in nas ne smejo skrbeti. Izogibajte se žvečenju na zdravljeni zob. V kolikor pa se pojavi oteklina, se morate takoj javiti zobozdravniku.

Za zdravljenje zoba se lahko uporabljajo tudi zdravila, ki jih sicer uporabljamo za devitalizacijo živca. V kolikor se je zobozdravnik odločil za tovrstno terapijo in je v zob vstavil preparat, ki bo čez nekaj dni zob omrtvil, je pomembno, da se držite navodil, ki ste jih dobili. Najpomembneje je, da ne žvečite dve uri na zob, v katerem je provizorno polnilo. V nasprotnem se lahko zgodi, da zdravilo izteče na dlesni in poškoduje dlesen in kost.

Za izdelavo krone ali mostička je potrebno z brušenjem preoblikovati zob. S tem posegom se odstrani sklenina, zaradi česar so zobje občutljivi na hladno, kljub izdelavi provizorne krone. Bolečina bo izginila po cementiranju trajnih kron. Vse dokler se ne konča izdelava protetičnega izdelka, se je potrebno izogibati hladnim napitkom in nasploh dražečim dejavnikom za pobrušeni zob. Prav tako je pomembno spremljati intenziteto in karakter bolečine ter o tem obvestiti zobozdravnika, ki bo lahko najbolje ocenil, ali je potrebno zdravljenje zoba.

Vsekakor svetujem, da se po posegu pogovorite s svojim zobozdravnikom, ki vam bo z veseljem pojasnil, na kaj morate biti pozorni in v katerem primeru se morate javiti pred dogovorjenim terminom, v kolikor pride do zapleta po posegu.


Martina Matleković, dr. dent. med.

Dr. med. dent. Martina Matleković je diplomirala na Stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2011. Po končanem pripravništvu se je zaposlila v zasebni stomatološki polikliniki. Od julija 2015 je zaposlena v Stomatološki polikliniki Arena. Zanimajo jo področja kirurgije, protetike in endodontije. Trenutno se usposablja na Podiplomskem specialističnem študiju Dentalne medicine na Stomatološki fakulteti. Ko ni v ordinaciji, svoj prosti čas preživlja s prijatelji in na pohodništvu.

Komentari (0)

Ostavite komentar