Nevidni aparat za zobe

Nepravilen položaj zob in čeljusti škoduje estetiki in vpliva na zdravje ustne votline. Razen estetike, ortodontija rešuje bolna stanja in težave sistema za žvečenje.

Prvi obisk pri specialistu ortodontije se priporoča okoli 7 leta starosti, saj se že takrat lahko opazijo morebitne nepravilnosti, ki jih zato lahko pravočasno tretiramo. Pričetek menjave mlečnih zob je idealen začetek mobilne ortodontske terapije, fiksni zobni aparat pa se priporoča z 12 letom starosti.

Udlage

Številni pacienti me v zadnjem času sprašujejo o novem trendu korekcije zob na Hrvaškem – korekcija nepravilnosti zob s prozornim ortodontskim aparatom (t.im. opornica).
Transparentni ortodontski zobni aparat se razlikuje od klasičnega fiksnega in mobilnega zobnega aparata, predvsem po funkcionalnosti in videzu.

Postopek korekcije zob se začne s pregledom pri specialistu, ki individualno izdela načrt terapije in oceni dolžino trajanja terapije. Nevidni zobni aparat je set transparentnih opornic, ki so izdelane po natančnih odtisih čeljusti s posebno tehnologijo, za vsako fazo premikanja zob pa se izdela po ena opornica. Opornice je potrebno nositi 24 ur na dan – oseba si jo lahko sname samo pri jedi.

Terapija z nevidnimi zobnimi aparati traja dlje časa od običajne terapije in se praviloma uporablja za korekcijo blažjih nepravilnosti v položaju zob.

Glavne prednosti nevidnega zobnega aparata: v celoti je neviden, oralno higieno pa je veliko lažje vzdrževati, kar ne moremo reči za fiksni zobni aparat. Prav tako pacientu ni potrebno hoditi na klasična zategovanja.

Clear Aligners - invisible braces

Kot sem že omenila, to je idealna rešitev za osebe, ki želijo korekcijo manjših nepravilnosti zob. Pri kompliciranih nepravilnostih, bi svojim pacientom še naprej priporočila fiksni zobni aparat – kovinske nosilce, saj se lahko s pomočjo njih opravijo zapleteni premiki celotnega zobnega loka.

V kolikor želite izvedeti več o tej temi, me vprašajte in z veseljem vam bom odgovorila. V kolikor imate izkušnje z nevidnim zobnim aparatom, nam zaupajte svoje mnenje in vtise.


mr.sc. Andrijana Kovačić, dr. dent. med., spec. ortodoncije

Mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specialist ortodontije je diplomirala leta 2003 na Stomatološki fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je tudi magistrirala leta 2007. Zaradi velikega interesa in občutka za visoko estetiko začne leta 2010 s specializacijo ortodontije na Stomatološki Fakulteti Univerze v Zagrebu, ki jo konča leta 2013. V polikliniki Arena je zaposlena kot specialist ortodontije. Andrijana je kolumnist - ekspert v časopisu Story kids in član strokovnega tima na portalu violetawecare, kjer daje strokovne nasvete bralcem. Uživa v delu s pacienti in ustvarjanju srečnih in zadovoljnih nasmehov!

Komentari (0)

Ostavite komentar