Oralno zdravje v nosečnosti

Nosečnost je novo in spremenjeno stanje ženskega telesa in znano je, da sprememba ravni hormona vpliva na celotno telo. Zaradi vprašanj številnih nosečnic sem se odločila ponovno poudariti, kako  pomembno je informiranje sedanjih in bodočih nosečnic o spremembah v ustih, ki lahko nastanejo zaradi nosečnosti. Pomembno je seznaniti osebo s pojavi, ki so ustaljeni in s tistimi, na katere je potrebno reagirati in jih sporočiti zdravniku.

Slabost in bruhanje sta pri nosečnicah pogost pojav in v kolikor ne namenite večje pozornosti na oralno higieno, se lahko pojavijo spremembe na dlesni, in sicer s simptomi kot sta pordelost in otekanje. V kolikor se tovrstno vnetje (imenovano tudi gingivitis) ne zdravi pravilno in se mu ne nameni večje pozornosti, lahko preide v periodontitis. Takšno vnetje podpornega tkiva lahko poškoduje zob kakor tudi obzobno tkivo, kar lahko sčasoma povzroči izgubo zob.

Zaradi neustrezne ustne higiene se razen vnetja dlesni lahko na zobeh pojavi tudi karies.

Naslednji morebitni pojav je nosečniški granulom. Boleče dlesni, ki krvavijo, so posledica povečane ravni hormonov in slabe ustne higiene. Včasih, sicer zelo redko, obstaja potreba po kirurški intervenciji.

Pri nekaterih nosečnicah se lahko pojavi patološka mobilnost zob, brez prisotnosti vnetja, zaradi povečanih koncentracij estrogena in progesterona. To je pojav, ki se običajno ustavi po porodu. Obiski zobozdravniku morajo biti pogostejši kot običajno, in sicer približno vsake tri mesece, ustno higieno pa moramo vzdrževati točno po navodilih zobozdravnika. Splošna navodila so ščetkanje z zobno ščetko in pasto dvakrat na dan po 3 minute, čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko, interdentalnimi ščetkami ali vodnim tušem in ščetkanje jezika.

Pomembno je poudariti, da po bruhanju ni priporočljivo takojšnje pranje zob, ampak samo izpiranje  z vodo. Po eni uri se lahko uporabi zobna ščetka za preprečevanje dodatnih mehanskih poškodb na površini zob.

Nosečnice, ki vzdržujejo dobro ustno higieno z rednimi kontrolami in upoštevajo zobozdravniška navodila, med nosečnostjo ne bodo doživljale bistvene spremembe v ustni votlini.

V kolikor ugotovite, da so vsi simptomi identični, zaradi česar ne morete razlikovati vnetja dlesni od nosečniškega granuloma, ali pa ste opazili kakršne koli spremembe, se obrnite z zaupanjem na svojega zobozdravnika.

V kolikor imate dodatna vprašanja ali dvome povezane s to temo, se obrnite na nas na 080 28 00.


Lidija Pehar, dr. dent. med.

Diplomirala je na Stomatološki fakuteti v Zagrebu leta 2009. Po pripravništvu se zaposlila v zasebni stomatološki polikliniki v Zagrebu, od decembra 2015 pa je zaposlena v stomatološki polikliniki Arena. Zelo je zainteresirana za oralno kirurgijo in varstvo človekovih pravic.

Komentari (0)

Ostavite komentar