Piercing v ustih: Samo okras ali potencialna nevarnost za zdravje?

Piercing v ustih: Samo okras ali potencialna nevarnost za zdravje?

V svoji praksi se vse pogosteje srečujem z mlajšimi pacienti, ki imajo preluknjani jezik, oziroma t.im. piercing. Takšno okraševanje obraza ali ust je trend, s katerim se želi, še posebej pri mlajši populaciji in najstnikih, izraziti osebnost in, po mnenju psihologov, pomagati posamezniku, da izstopa iz množice. Kljub temu da je piercing nočna mora staršev, je piercing na jeziku pri najstnikih drugi po pogostosti, s čemer je postal, ob piercingu ušesa, najpogostejši in najbolj ustaljen.

V ‘občutljivem obdobju’ v življenju najstniki ne razmišljajo toliko o posledicah kolikor o videzu, kar ne pomeni, da piercing jezika (‘tongue piercing’) ne prinaša s seboj tudi mogoče komplikacije.

Vzporedno s popularnostjo raste tudi število znanstvenih raziskovanj, ki opozarjajo na številne probleme, ki jih povzročajo piercing jezika, ustnic ali obraza.

V kolikor ste se odločili za piercing, ste se verjetno pripravili na bolečino, mogoče komplikacije in na potencialno škodo, ki jo takšni okrasi dolgoročno delajo zobem in dlesnim, vendar pa priporočam, da pred končno odločitvijo dobro razmislite.

V nadaljevanju blog posta bi vas seznanila s potencialnimi zdravstvenimi riziki, katerim se izpostavljate, v kolikor se odločite na piercing ustnice ali jezika:

Infekcija

Najpogostejši stranski učinek glede na to, da je ustna votlina polna bakterij. Tujek v ustih samo prispeva njihovem razmnoževanju.

Krvavenje

Še posebej v postopku pri vrtanju jezika, ustnic ali brade, pogosto prihaja do poškodbe mreže krvnih žil, ki se pojavlja kot krvavitev, ki se podaljšuje s stalnim nošenjem piercinga.
Raziskovanje opravljeno na univerzi v italijanskem mestu Bariju je pokazalo naslednje: celo 96 odstotkov anketirancev je prijavilo krvavenje v roku 12 ur od piercinga, otekanje okoli rane, ki je trajalo v povprečju tri dni po piercingu in atrofijo sluznice.

Bolečina in oteklina
Bolečina je pogost stranski učinek tega postopka. Pri piercingu jezika se lahko pojavi oteklina poškodovanega jezika, ki se v najhujšem primeru, lahko konča s tem, da nam onemogoči dihanje.

Poškodba neba

Piercing jezika pogosto povzroči poškodbo sluznice neba in rane na nebu, kar pripelje do vnetja.

Poškodba dlesni

Do poškodbe dlesni lahko pride pri piercingu na ustnici ali jeziku, saj je kovinski okras v stalnem kontaktu z dlesnimi. Ko govorimo in jemo, se ustvarja tesni stik okrasa in dlesni, pojavlja se trenje, ki privede do poškodovanja dlesni.

Piercingschaden-Frontzahn

Počen ali zlomljen zob

Zelo pogost pojav pri osebah okrašenih z oralnim piercingom.

135254413_a5085f1bfa

Razmak med zobmi

Lastniki prevrtanega jezika se pogosto „igrajo“ s kroglico pritrjeno na nakitu za jezik in s tem udarjajo z njo po prednjih zgornjih zobeh zaradi česar se s časom ustvarja razmik med zobmi.

Povečana nevarnost za karies

Na vdolbinah in razpokah sklenine pogosteje nastaja karies. Na teh mestih se zaradi hrapave površine lažje zadržuje hrana in ustvarjajo zobne obloge.

Alergije

Dobro je, da se informirate o materialu, iz katerega je okras napravljen in da ugotovite, ali ste alergični ta material. Okrasi morajo biti napravljeni samo iz netoksičnih kovin, kot je jeklo, 14-karatno ali 18-karatno zlato, titan ali platina. Okraski, ki vsebujejo nikelj včasih povzročajo alergijske reakcije.

Nalezljive bolezni (hepatitis, AIDS)

Nastanejo kot posledica uporabe nesterilne igle pri samem postopku vgradnje piercinga. Mojster za piercing mora, enako kot mojster za tetovaže, opraviti ustrezno usposabljanje, vendar se nekateri ukvarjajo s tem brez kvalifikacije.

maxresdefault

Endokarditis

Srčna bolezen, ki je tudi v literaturi opisana kot posledica infekcije nastale v ustih zaradi postopka piercinga.
Kot dodatno potrditev do sedaj navedenih komplikacij, ki se lahko pojavijo, bi dodala tudi rezultate raziskave, ki sem jo nedavno prebrala v časopisu Clinical Oral Investigations. Raziskava je opravljena na 92 moških, pripadnikih nemških oboroženih sil, od katerih je imela polovica preluknjani jezik najmanj 4 leta, druga polovica pa ni imela piercinga.

Pripadniki s preluknjanim jezikom so imeli pogostejše vdolbine in razpoke na zobni sklenini. Prav tako so imeli več zob, s katerih se je umaknilo zobno meso (‘recesije gingive’).
Vdolbine na zobni sklenini so bile 2 krat pogostejše pri skupini oseb s preluknjanim jezikom. Razpoke sklenine so bile 3 krat pogostejše, recesije gingive pa celo 4 krat pogostejše kot pri tistih osebah, ki niso imele preluknjanega jezika. Najpogostejše mesto, na katerem je prišlo do umika zobnega mesa, je bilo pri spodnjih sprednjih zobeh in to na notranji strani bližji jeziku.

Na vdolbinah in razpokah sklenine pogosto nastaja karies. Na teh mestih se zaradi hrapave površine lažje nabira hrana in nastanejo zobne obloge. Recesije gingive večjo površino zoba izpostavljajo ustni votlini. Tako lahko nastanejo žepki med zobmi in gingive, v katerih se zatem zadržuje hrana in bakterije.

Za konec bi vam svetovala, da pred odločitvijo še enkrat dobro razmislite in da se, v kolikor se odločite za okraševanje svojega jezika, ustnic ali lic, dobro informirate o možnih komplikacijah ali kasnejših posledicah.

Po postopku luknjanja ne zanemarite težave in se namesto z mojstrom za piercing, posvetujte s svojim zdravnikom, ki bo opravil ustrezne medicinske posege in z njimi zmanjšal ali odpravil težave ter vam dal primernejši nasvet.

Vsem, ki imajo piercing v ustih ali na ustnici, priporočam pogostejše kontrole pri svojem zobozdravniku, saj se je z rednimi pregledi zob in dlesni mogoče izogniti trajnim poškodbam.


mr.sc. Andrijana Kovačić, dr. dent. med., spec. ortodoncije

Mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specialist ortodontije je diplomirala leta 2003 na Stomatološki fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je tudi magistrirala leta 2007. Zaradi velikega interesa in občutka za visoko estetiko začne leta 2010 s specializacijo ortodontije na Stomatološki Fakulteti Univerze v Zagrebu, ki jo konča leta 2013. V polikliniki Arena je zaposlena kot specialist ortodontije. Andrijana je kolumnist - ekspert v časopisu Story kids in član strokovnega tima na portalu violetawecare, kjer daje strokovne nasvete bralcem. Uživa v delu s pacienti in ustvarjanju srečnih in zadovoljnih nasmehov!

Komentari (0)

Ostavite komentar