Plombe ali zalivke

Skoraj da ne obstaja oseba v Sloveniji, ki nima vsaj ene plombe Še več, plomba, oziroma zalivka, je nekaj, kar večina ljudi jemlje kot nekaj samoumevnega. S to objavo želim razširiti vaše znanje in ozaveščenost o plombah. Če boste nadaljevali z branjem tega besedila, boste videli, da obstaja dober razlog za to.

Sanacija zob s plombami je najpogostejši stomatološki poseg. S plombami (bolj strokovno: zalivkami) rešujemo na nek način živec zoba. In to na način, da zaustavimo in očistimo vsem znani karies in to novonastalo luknjo dopolnimo z zalivko.

Z drugimi besedami, preprečujemo širjenje kariesa do živca in s tem nastanek večjih problemov. Zalivke uporabljamo pri nekaterih deformacijah v obliki zoba, kot je delna okrušenost ali obrabljenost zoba. Znano je, da se prve plombe, ki jih poznamo kot ‘črne plombe’, vse manj uporabljajo.
Zubni_ispuni

Te črne plombe so v bistvu amalgamske plombe, ki so predvsem zaradi estetike zamenjane z ‘belimi plombami’, oziroma kompozitnimi zalivkami. Dandanes so kompozitne zalivke najkvalitetnejša rešitev, uporablja se veliko število različnih materialov, veliko število različnih odtenkov barv, da bi dobili čim bolj natančno barvo naravnega zoba.

Ko ste bili pri zobozdravniku, ste verjetno slišali izraze kot so enoploskovne, dvoploskovne ali večploskovne zalivke. Kaj to pomeni? Zob ima svojo zgornjo stran, kjer se nahajajo izboklinice in jamice, ki se imenuje okluzalna stran. Če karies zajema samo to zgornjo, okluzalno stran, ga smatramo kot enoploskovni ali enoploskovno zalivko.

Zob pa ima tudi aproksimalne strani, to so strani, ki se nahajajo ob sosednjih zobeh. Če je zajeta zgornja stran in ena aproksimalna stran zoba, govorimo o dvoploskovni zalivki. Če so zajete zgornja in obe aproksimalne strani, govorimo o večploskovni zalivki, ki je seveda tudi najbolj obsežna.

Najpomembneje pri zalivki je dejstvo, da ni previsoka, s čemer bi pretirano udarjala v zob v nasprotni čeljusti. V praksi pacientu ne dovolim oditi z zobozdravstvenega stola, vse dokler ne naredim popolno kontrolo in dokler mi sam pacient ne potrdi, da je ugriz v redu.

Kompozitni_ispun

Reguliranje višine zalivke je zelo pomembno, saj lahko ob nepravilni izdelavi zalivke pacient doživlja velike neugodnosti kot so močne bolečine v zobu, ki smo ga plombirali, ali celo bolečine v čeljusti zaradi neustreznega ugriza.

Poudarila bi tudi to, da je za zalivke zelo pomembno, da se dobro prilegajo na zob, tako da ni prostora, v katerem bi se lahko nabirale bakterije, saj bi se na ta način skoraj zagotovo čez nekaj časa pod zalivko spet ustvaril karies. Poliranje zalivke je prav tako zelo pomembno, saj s tem zmanjšujemo hrapavost zalivke in jo naredimo gladko, kar zmanjša rizik nabiranja bakterij, ki iščejo mikro razpoke na zobeh.

Vsekakor bi želela poudariti, da pri obisku svojega zobozdravnika prosite, naj vam pregleda stare zalivke, saj je lahko te zobe, čeprav zaprte z zalivko, zajel nov karies, nekroza ali pulpitis. Če vam zobozdravnik pove, da je potrebno zamenjati zalivke, ne zanemarite tega in s tem ne odlašajte.

Napišite mi v komentarju, kakšne so vaše izkušnje z zalivkami. Z veseljem bom prebrala različna stališča in odgovorila na dodatna vprašanja.


Marko Brusek, dr. dent. med.

Dr. dent. med. Marko Brusek je diplomiral na stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2012. V polikliniki Arena je zaposlen kot strokovnjak za protetiko na implantatih. Znan je kot doktor z mirno roko in mirnega karakterja, kar mu je odprlo vrata src številnih pacientov. Uživa v stomatološkem delu, morju, dobri družbi in občasnem squashu.

Komentari (0)

Ostavite komentar