Poškodbe in bolezni zob pri športnikih

Obstajajo številne vrste športov, vendar je za to temo pomembna delitev športa na kontaktne in nekontaktne športe.

Življenje in življenjske navade profesionalnega športnika se v veliki meri razlikujejo od navad povprečnega človeka. Športniki so izpostavljeni večjemu fizičnemu naporu, zaradi česar morajo imeti poseben načrt prehrane, da bi nadoknadili izgubljeno energijo in bili pripravljeni za naslednji trening.

Tovrstna prehrana je bogata z ogljikohidrati, ki so za organizem glavni vir energije, hkrati pa je to hrana, ki igra veliko vlogo pri nastanku kariesa. Z vnosom tovrstne hrane pada Ph v ustni votlini, zaradi česar se zobno tkivo oziroma zobna sklenina demineralizira. Prav zaradi tega je potrebno, da so športniki seznanjeni s pravilno prehrano, kar ne pomeni, da ne smejo uživati ogljikohidratov, ampak morajo pravilno razvrstiti njihov vnos tekom dneva. Priporočam, da ogljikohidrate zaužijete pri glavnih obrokih v razmaku najmanj treh ur (da bi lahko slina dvignila Ph do nevtralne vrednosti in tako preprečila nastanek kariesa) in da se izogibate pijačam in hrani bogati s sladkorji.

Po vsakem obroku izplaknite usta z vodo in uporabljajte žvečilni gumi s ksilitom po in med obroki. Kot zanimivost naj omenim, da hrana bogata z maščobami ščiti zobe pred kariesom, saj ustvari tanko plast na zobni površini in s tem onemogoča plaku, da se oprime površine zoba. Beljakovine razpadejo na aminokisline in ne sodelujejo pri nastanku kariesa.

Ko govorimo o oralnem zdravju športnikov, moramo omeniti travmatske poškodbe, ki nastanejo na treningu ali tekmovanju. Pri športih, pri katerih je veliko kontaktov med tekmovalci, obstaja večja nevarnost za nastanek tovrstnih poškodb. Hokej na ledu uvrščamo med kontaktne športe, pri katerem je največ orofacialnih poškodb, sem pa spadajo še drugi športi kot so rokomet, boks, košarka, nogomet idr.

Najpogostejše travme orofacialnega območja pri športnikih so: poškodbe mehkih tkiv (najpogosteje ustnic), frakture zob, avulzije, izpah sklepov ter prelom čeljusti in poškodbe temporomandibularnega sklepa. Število dentalnih poškodb pri športnikih je vedno več predvsem zaradi povečanega števila in intenzivnosti treningov in tekmovanj, želje po doseganju rekordov ipd. Športniki so ogrožena skupina, ko govorimo o dentalni travmi, zaradi česar se je razvila posebna veja dentalne medicine – športna dentalna medicina. Njena naloga je, da poskuša preprečiti poškodbe in da zdravi orofacialne travme pri športnikih. Kot zaščita pred temi poškodbami se najpogosteje uporabljajo čelade, maske za lice in opornice (ščitniki) za zobe.

Ščitniki za zobe so najučinkovitejša sredstva za prevencijo orofacialnih travm. Delimo jih na neprilagodljive, delno prilagodljive in individualne ščitnike za usta. Ščitniki so obvezni v kontaktnih športih, kot je npr. boks in pri nekontaktnih športih kot je npr. rokomet, košarka, vaterpolo, nogomet, rugby, baseball. Zaščitna podlaga razen dentalnih travm zmanjša nevarnost poškodb zgornje in spodnje čeljusti, čeljustnih sklepov ter pretresa možganov. Najboljšo zaščito stomatognativnega sistema omogočajo individualni ščitniki, ki jih izdelujemo v naši zobozdravstveni polikliniki in zobotehničnem laboratoriju. Prednost le teh je, da se idealno prilegajo posameznim zobem in obzobnemu tkivu, saj so izdelani za vsako osebo individualno, zato je retencija odlična in omogoča nemoteno dihanje in govor.

Svetujem, da nam se javijo osebe, ki načrtujejo, ali pa se že ukvarjajo z nekim športom. Pri nas boste dobili individualne napotke o oralni higieni in prehranjevalnih navadah. Pomembno je ugotoviti, kateri način prevencije je najboljši za preprečitev poškodb v orofacialnem območju.


Marko Brusek, dr. dent. med.

Dr. dent. med. Marko Brusek je diplomiral na stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2012. V polikliniki Arena je zaposlen kot strokovnjak za protetiko na implantatih. Znan je kot doktor z mirno roko in mirnega karakterja, kar mu je odprlo vrata src številnih pacientov. Uživa v stomatološkem delu, morju, dobri družbi in občasnem squashu.

Komentari (0)

Ostavite komentar