Postopek izdelave zobne proteze

Pacienti z manjkajočimi zobmi, pri katerih implantati niso rešitev, lahko funkcionalnost zob in estetiko nasmeha povrnejo hitro in enostavno z zobnimi protezami. Zobne proteze rešijo težavo delne ali popolne brezzobosti, z novimi materiali in tehnologijami pa se dobro prilagodijo ustom, prijetne so za uporabo ter zagotavljajo naraven in lep nasmeh. Zobne proteze so edinstven nadomestek, ki se prilagodi vsakemu pacientu posebej. Preden se začne postopek izdelave proteze, vsak pacient dobi individualiziran pristop in podrobno diagnozo trenutnega stanja. Po pregledu pacient dobi načrt terapije, proteza pa se potem izdela v nekaj faz.

Prvi korak v postopku izdelave proteze je odvzem natančnih odtisov, zato da bo baza proteze popolnoma prilagojena ležišču v ustih pacienta.

Drugi korak je izdelava t.i. grizne šablone, ki pomaga določiti medsebojni položaj čeljusti in zob med nošenjem za popolno prileganje.

Naslednji korak vključuje postopek, v katerem se v šablone postavijo umetni zobje, pacient pa ima priložnost poskusiti postavitev v ustih in podati komentarje, kako bi se postavitev lahko prilagodila in zaključila.

Zadnja faza izdelave je natančen zaključek. Medtem ko so zobje začasno postavljeni v šablonah, se izvajajo korekcije, vse dokler se ne zagotovi popolna postavitev zob, nato pa sledi izdelava končne proteze.

V postopek izdelave so vključeni specialisti stomatologi iz ordinacije in specialisti iz laboratorija. Pri bolj zapletenih situacijah je potrebno več faz izdelave zaradi specifičnosti zahtev konstrukcije. V primeru izdelave kombiniranega nadomestka se izdela najprej fiksni nadomestek (krona ali mostiček), po cementiranju le tega pa sledi izdelava snemnega nadomestka.

Obstajata dve vrsti protez. Pacientom, ki so izgubili vse svoje naravne zobe, se izdelajo popolne ali totalne proteze, ki se lahko dodatno učvrstijo v ustih z zobnimi implantati. Pacientom, ki imajo določeno število naravnih zob, pa se izdela delna ali parcialna proteza. Delne proteze se bolje držijo v ustih, ker so pritrjene na preostale zobe, vendar nekateri njihovi deli lahko motijo sluznice in gibe jezika ter povzročajo težave v govoru. Popolne proteze nimajo teh elementov, vendar imajo večjo bazo, ki leži na sluznici in povzroča občutek prisotnosti tujka v ustih.

Prilagoditev na proteze ima pri večini pacientov zmerno enostaven in lahek izid, pri nekaterih pa je potrebno nekaj več časa za privajanje. To je odvisno od stanja v ustih pacienta, konstrukcije proteze in starosti pacienta. Pri pacientih, ki so bili krajši čas brez zob, četudi ni minilo veliko časa med puljenjem posameznih zob, bo obdobje privajanja krajše. Razlog za to leži v kostnem grebenu, ki je bolje ohranjen in ležišče je primernejše za izdelavo proteze. Sprememba v ustih je značilna, ker se vrača možnost žvečenja hrane, vendar na drugačen način s pomočjo nadomestka, oziroma tujka, na katerega se je potrebno privaditi.

Z malo potrpljenja lahko nošenje nove proteze pacientu hitro postane povsem normalno, lahko pa se tudi dobro prilagodi in nauči kontrolirati protezo. Privajanje je potrebno tudi, ko pacient spremeni protezo, nova pa je različna od predhodne. Nova proteza pomeni tudi drugačen odnos do čeljusti, s tem pa tudi drugačen vzorec žvečenja. Pogosto se pri starejših pacientih tako namesto izdelave nove proteze odloča za podlaganje trenutne.

S podlaganjem se izboljša trenutna oblika baze proteze, spremembe, ki nastanejo, pa so zanemarljive, zato novo privajanje ni potrebno.

Danes je stomatologija toliko napredovala, privajanje na proteze pa je prilaganje minimalno ter je vedno večje povpraševanje po takšni rešitvi. Pacienti s težavo manjkajočih zob izbirajo zobne proteze, ker ob pravilni oralni higieni in rednih kontrolah lahko trajajo celo življenje, po drugi strani pa so precej cenejše rešitve v primerjavi z implantati.

Jere Šupe

Dr. dent. med. Jere Šupe je diplomiral na Stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2014. Po opravljenem pripravništvu v zobozdravstveni Polikliniki Perkovčeva, zaposluje se v Polikliniki ARENA kot okrepitev našem timu. Njegova področja interesa sta estetika in parodontologija. Izven ordinacije zelo rad posluša glasbo in gleda Formulo 1.

Komentari (0)

Ostavite komentar