Stomatologija in estetika

Kaj je estetika?

Estetiko definiramo kot znanost ali teorijo o lepem v naravi in umetnosti. Platon in Aristotel menita, da so objektivne karakteristike lepega skladje, red in sorazmerje, po subjektivnem merilu pa je lepo tisto, kar je prijetno samo po sebi. Doživetje lepote je individualno – ‘lepota je v očeh opazovalca’.

Problem estetike je še posebej izražen v sodobni stomatologiji. Obraz je edini del telesa, ki ni prekrit, kar pomeni, da je ves čas izpostavljen ocenjevanju okolice. Navsezadnje, številna raziskovanja so potrdila, da večina ljudi lepoto doživlja po videzu obraza. Dva najpomembnejša faktorja na licu sta – oči in nasmeh.

Zakaj je nasmeh pomemben?

Nasmeh je neverbalen način izražanja čustev. Nasmeh ne vpliva samo na estetiko lica, ampak tudi na samozavest osebe. Ima neposreden vpliv na psihično zdravje, pogosto tudi na vključitev posameznika v družbo in s tem tudi na kvaliteto življenja.

Ali ste opazili, da se osebe z izkrivljenimi, poškodovanimi ali manjkajočimi zobmi izogibajo smehu? Tudi če jim kakšen nasmeh „pobegne“, pokrivajo usta z roko. Ta občutek ima negativen učinek na samozavest, pogosto vzbuja kompleks manjvrednosti, zaradi česar se te osebe izolirajo iz svoje okolice.

Vesel obraz izraža pozitivnost. Z nasmehom ljudem kažete, da ste angažirani, navdušeni in odprti. Iskren nasmeh je nalezljiv, ko se nasmehnete drugim, težko, da se bodo vzdržali, da vam ne vrnejo z isto mero – nasmehom.

Zato je človekova potreba, da ima zdrave zobe in lep nasmeh vsekakor razumljiva in utemeljena. Obenem je to glavni razlog, zaradi katerega je estetska stomatologija v svetu hitro dosegla veliko število privržencev.

Kaj je estetska stomatologija?

Trend estetske stomatologije, ki smo ga včasih povezovali samo z Američani, je prišel tudi do nas. Včasih je bil cilj stomatologije zdravljenje patoloških procesov, estetiki pa se ni posvečalo velike pozornosti. Večji interes pacientov za estetsko sprejemljivimi posegi in povpraševanje za lepšim videzom je povzročil razvoj estetske stomatologije, katere vloga ni samo zdravljenje, ampak tudi oblikovanje popolnega nasmeha.

Estetska stomatologija je v bistvu umetnost, cilj katere je doseči harmonijo sistema za žvečenje. Estetska stomatologija predstavlja oralno rehabilitacijo, ki istočasno zadovoljuje visoke estetske zahteve današnjih pacientov.

Ena od glavnih karakteristik estetske stomatologije je multidisciplinarni pristop. Multidisciplinarni pristop k reševanju stomatoloških problemov zahteva uporabo znanja in veščin iz različnih vej stomatologije (razne oblike zobne protetike, zobne ortodontije, parodontologije, oralne kirurgije), da bi dosegli visoke estetske in funkcionalne rezultate.

Kako se kreira popoln nasmeh?

Ne obstaja univerzalen način, kako doseči popoln nasmeh. Zaradi tega je pri kreiranju popolnega nasmeha nujno pristopiti vsakemu pacientu s posebno pozornostjo in ga dojeti kot celoto, ne pa pozornost usmeriti samo na reševanje enega problema, ne da bi ob tem upoštevali vpliv posega na celoten videz obraza. Pri dosegu popolnega nasmeha se ne tretirajo samo zobje, ampak tudi zobna dlesen in ustnice.

Estetika-1_hr

V začetku je bil popoln t. im. holivudski nasmeh, sinonim za zelo bele in morfološko nenaravne zobe. Danes se kreira nasmeh, ki ob dobri funkciji zadovoljuje tudi estetske parametre, vendar ob tem zadržuje naraven videz.

Stomatološka stroka je definirala način kreiranja popolnega nasmeha v skladu s splošno sprejetimi estetskimi parametri. Estetske parametre delimo na tiste, ki se nanašajo na zobe, dlesen in ustnice (t.im. rdeči, beli in črni parametri lepote nasmeha).

  • Rdeča estetika se nanaša na mehka tkiva ustne votline (količino rdeče barve v ustih pri smejanju). Veliko rdeče barve v nasmehu je lahko problem, enako kot nezdravo zobno meso.
  • Bela estetika se nanaša na zobe (obliko, položaj, barvo in velikost zob). Prvi sekalci morajo biti veliki, svetli in simetrični, drugi malo temnejši in ne nujno simetrični. Podočniki so temnejši od sekalcev, vendar so bolj simetrični.
  • Črna estetika se nanaša na ozadje ust, ki je temno, tako da se ukvarja z robovi zob. Gre za krivuljo, ki povezuje zgornje zobe in se prilega krivulji spodnje ustnice.

V kolikor je ta linija ravna ali obrnjena navzdol govorimo o negativnem nasmehu. Osebe, ki imajo negativen nasmeh, ljudje dojemajo kot manj simpatične in težje z njimi vzpostavljajo kontakte. Osebe s ‘pozitivnim nasmehom’ delujejo simpatično in so dostopnejše, zato lažje vzpostavljajo stike.

Estetika-2_hr

Pred pričetkom terapije se natančno analizirajo odstopanja od estetskih parametrov, le ti se po tem usklajujejo in upoštevajo v času načrtovanja terapije. Navsezadnje je pomembno najti ravnovesje med željami pacientov in strokovno izbiro.

Samo z dobro kombinacijo vseh teh elementov, z visoko strokovnostjo in primerno opremo, je mogoče doseči vrhunski estetski rezultat.

Vsi sodobni dosežki v stomatološki praksi na polju estetike so danes dostopni tudi vam v stomatološki polikliniki Arena. Pomanjkljivosti v vašem nasmehu, ki so vas motile in na katere ste se tako dolgo poskušali navaditi, bodo s strokovno intervencijo našega tima postale preteklost.


mr.sc. Andrijana Kovačić, dr. dent. med., spec. ortodoncije

Mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specialist ortodontije je diplomirala leta 2003 na Stomatološki fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je tudi magistrirala leta 2007. Zaradi velikega interesa in občutka za visoko estetiko začne leta 2010 s specializacijo ortodontije na Stomatološki Fakulteti Univerze v Zagrebu, ki jo konča leta 2013. V polikliniki Arena je zaposlena kot specialist ortodontije. Andrijana je kolumnist - ekspert v časopisu Story kids in član strokovnega tima na portalu violetawecare, kjer daje strokovne nasvete bralcem. Uživa v delu s pacienti in ustvarjanju srečnih in zadovoljnih nasmehov!

Komentari (0)

Ostavite komentar