Trajna polfiksna rešitev

Gospod Branko je obiskal Zobozdravstveno polikliniko ARENA z napredno parodontozo. Njegova težava so bili manjkajoči zobje, majavost ostalih zob in nezmožnost žvečenja hrane.

Na prvem pregledu je opravljen podroben specialistični pregled (3D CBCT in 2D diagnostika, klinični pregled), na katerem je ugotovljeno, da preostalih zob ni mogoče rešiti, zaradi česar smo začeli z načrtovanjem implantološko-protetičnega izdelka.

Zaradi določitve kvantitete in kakovosti kosti, smo kost analizirali s 3D CBCT diagnostiko in na podlagi ugotovitev pacientu svetovali t.i. polfiksno rešitev, oziroma protetični izdelek na 4 implantatih v vsaki čeljusti. Takšen protetični izdelek ima nekoliko prednosti, najpomembnejša pa je vsekakor možnost poljubnega odstranjevanja in nameščanja proteze, kar je pomembno zaradi vzdrževanja temeljite higiene. Druga prednost je, da ima takšen protetični izdelek popolno funkcijo fiksnega protetičnega izdelka, saj zagotavlja stabilnost in občutek varnosti, brez strahu, da bodo zobje v nekem trenutku „izpadli“. Pacientu smo predstavili načrt terapije sestavljen iz treh faz in nekoliko obiskov, prav tako pa je dogovorjen termin za začetek del.

V prvi fazi je specialist oralne kirurgije izpulil preostale zobe in vgradil 4 implantate v zgornjo čeljust in 4 v spodnjo. Pacientu je po tem ponujena vsa potrebna postoperativna nega (antibiotik, protibolečinske tablete in led).

Ocenjeno je, da je potrebno počakati približno 4 mesece za oseointegracio implantatov (zaraščanje s kostjo), zato smo vzeli odtise in izdelali začasne zobe, ki jih bo pacient uporabljal do zacelitve implantatov.

V drugi fazi je pacient opravil kontrolni rentgen, da vidimo, kako so implantati zacelili. Dogovorili smo se za termin, na katerem smo postavili sulcus formerje ali healinge. Prilagodili smo obstoječe začasne zobe v ustih in počakali spet 3-4 tedne, da vse zaceli.

V tretji fazi smo pacientu na terminu vzeli funkcijske odtise za pričetek izdelave končnega izdelka. Nekaj ur po tem smo iz laboratorija Poliklinike ARENA dobili modele, s pomočjo katerih smo odrejali medčeljustne odnose in njihov bodoči položaj ter velikost in obliko zob.

Naslednji dan smo imeli poskus bodočih zob, ki so bili v tej fazi v vosku in po preverjanju funkcijskih gibov, ugriza in estetike zob, omogočili pacientu, da prvič pogleda končni izdelek. Videz novih zob je pacienta popolnoma navdušil, zaradi česar je komaj čakal, da se postopek konča.

Sledila je izdelava prečk, ki smo jih prav tako preizkusili pri naslednjem obisku, da vidimo, kako zobje sedijo na implantatih.

Ostal je še zadnji obisk, na katerem smo končno dočakali končen izdelek. Na prečke, pritrjene v ustih na implantatih, smo pacientu lahko vstavili nov protetični izdelek. Pacientu smo razložili, kako vzdrževati oralno higieno s to vrsto protetičnega izdelka in z njim dogovorili kontrolo za teden dni, da preverimo, ali je vse v redu.

Veseli smo, da smo imeli priložnost sodelovati pri uresničitvi še enih sanj in ustvarjanju čudovitega novega nasmeha. 🙂


Marko Brusek, dr. dent. med.

Dr. dent. med. Marko Brusek je diplomiral na stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2012. V polikliniki Arena je zaposlen kot strokovnjak za protetiko na implantatih. Znan je kot doktor z mirno roko in mirnega karakterja, kar mu je odprlo vrata src številnih pacientov. Uživa v stomatološkem delu, morju, dobri družbi in občasnem squashu.

Komentari (6)

 • Reply

  Pozdravljeni, mene pa zanima, koliko je zgoraj omenjeni gospod za storitev plačal. Resno me zanima, ker imam identične težave. Hvala!!

  • Spoštovani, težko je brez pregleda oceniti najboljšo opcijo za Vas. Žal, ni ene rešitve, ki bi ustrezala vsem. Lahko Vam ponudimo brezplačni specialistični pregled na katerem bi se pogovorili s strokovnjakom in dobili konkretno ponudbo. Na termin se lahko naročite na 080 28 00 ali pa nam napišete Vašo telefonsko številko tukaj in Vas mi pokličemo. Lep dan še naprej.

 • Reply

  Po sliki sodeč, je bilo delo fantastično opravljeno!!!

  • Najlepša hvala spoštovani Branko! V kolikor ste zainteresirani, smo vam na razpolago na 080 28 00. Lep pozdrav.

 • Reply

  Koliko je kostalo gospodu cijeli zahvat me zanima jer isto i kod mene je identicna intervencija , molim vas recite okvirnu cenu da vidim da li materialno je izdrzno za mene…lep pozdrav

  • Spoštovani, težko je brez pregleda oceniti najboljšo opcijo za Vas. Žal, ni ene rešitve, ki bi ustrezala vsem. Lahko Vam ponudimo brezplačni specialistični pregled na katerem bi se pogovorili s strokovnjakom in dobili konkretno ponudbo. Na termin se lahko naročite na 080 28 00 ali pa nam napišete Vašo telefonsko številko tukaj in Vas mi pokličemo. Lep dan še naprej.

Ostavite komentar