Vzdolžne razpoke na zobu

 

Nekega jutra me je moja soseda ustavila v dvigalu: “Jutro sosed, opazila sem nekaj čudnih sprememb na sprednjih zobeh, ali je problem, da bi malo pogledali?” Verjetno se bodo mnogi moji kolegi zobozdravniki strinjali, da takšne situacije niso neobičajne in vsi mimogrede postavljajo vprašanja o oralnem zdravju. Na zobeh moje sosede sem opazil malo pomanjkljivost v smislu vzdolžnih tankih črt po sredini zobne sklenine. Soseda je povedala, da sta njena sestra in nečakinja imeli enako težavo (t.im. razpoke v sklenini zob, ang. Craze lines), zato sem se odločil, da o tej temi nekaj napišem, saj gre za pojav, ki zajema tudi druge starostne skupine.

Črte, ki sem jih opazil, so samo razpoke v sklenini, ki ne dosežejo dentina. Kaj to pomeni? To pomeni, da ne puščajo nobenih posledic, ki bi lahko škodovale zdravju ustne votline. Ali imamo razlog za zaskrbljenost? Na kratko – ne! Namreč, če ni bolečine ali spremembe barve, se te črte običajno prezrejo. V kolikor ste zaskrbljeni zaradi estetske napake, priporočam kot najmanj invazivno metodo, beljenje zob, saj so ti prelomi vidni zaradi nečistoč, ki se nabirajo v razpokah. Beljenje bo zapolnilo mikrorazpoke in te ne bodo več vidne.

Druga možnost je, da se površina sklenine dodatno spolira, nakar se na takšno površino nalepi estetska zalivka ali keramična luskica, ki prekrije estetsko napako.

Kaj je vzrok temu pojavu?

Z leti uporabe se na naših zobeh razvijajo drobne razpoke na trdi zunanji plasti, znani kot sklenina.

Lahko se pojavijo naravno, ali pa so posledica neke travme oz. stresa, kateremu so zobje izpostavljeni, kot so na primer bruksizem, grizenje (svinčnikov, nohtov), nošenju oralnega nakita in podobno. Za preprečevanje tega pojava je dovolj, da se izogibate tovrstnemu vedenju.

Zdi se mi zanimivo, da je sprememba temperature eden od vzrokov za ta pojav. Na primer, sedim v najljubši kavarni, ki ponuja vrelo kavo. Srknem nekaj požirkov vroče kave, potem popijem mrzlo vodo in po vsem tem – grizem in žvečim led. Pravijo, da se vsi učimo na lastnih napakah, vendar vas prosim, da se tokrat nekaj naučite iz mojih.

Ali lahko razpoke povzročijo pokanje zob?

Ne morejo, saj te linije niso globoke razpoke, so le površinske in ne morejo povzročiti kariesa. Z večino kolegov se strinjamo, da teh razpok ni potrebno popravljati, v kolikor niso estetsko zelo opazne.

Hvala za vaš čas in upam, da sem uspel odgnati sume in dvome o tej temi. V kolikor imate več vprašanj o tej (ali kateri koli drugi) temi, nam vsekakor pišite! Čeprav nismo sosedi, sem tudi vam na voljo!


Marko Brusek, dr. dent. med.

Dr. dent. med. Marko Brusek je diplomiral na stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2012. V polikliniki Arena je zaposlen kot strokovnjak za protetiko na implantatih. Znan je kot doktor z mirno roko in mirnega karakterja, kar mu je odprlo vrata src številnih pacientov. Uživa v stomatološkem delu, morju, dobri družbi in občasnem squashu.

Komentari (0)

Ostavite komentar