Zakaj je dentalna radiologija pomembna?

Brez dentalne radiologije ne bi bilo sodobne dentalne medicine. Rentgenski posnetki so ključni pri stomatološki diagnostiki ter načrtovanju in izvajanju terapije. Dentalna radiologija je pomembna, ker so edino na posnetkih vidne spremembe, ki jih s prostim očesom ne opazimo.

Princip nastanka rentgenskega posnetka zob je enak kot pri »snemanju« katerega koli drugega dela telesa: na eni strani strukture, ki jo želimo snemati, se postavi vir sevanja, na drugi pa rentgenski film. Pri prehodu rentgenskih žarkov skozi tkiva pride do njihove delne absorpcije. Kosti in trda tkiva pri tem absorbirajo več žarkov, skozi mehka tkiva (kožo in sluznico) pa rentgenski žarki prehajajo lažje, oziroma se absorbirajo v manjši meri. Žarki, ki skozi tkiva pridejo do prozornega filma, na njemu povzročijo zatemnitev. Zato se strukture, skozi katere žarki lažje prehajajo (absorbirajo se v manjši meri) na filmu odražajo kot črna območja, oziroma svetline. Na drugi strani pa so strukture, ki močneje absorbirajo rentgenske žarke na posnetku vidne kot svetla območja, ker je na tem mestu prišlo do slabše počrnitve filma.

Na rentgenskih posnetkih se najbolje opazijo spremembe na trdih tkivih zob in kosti. Tako je zobni karies na posnetku viden kot svetlina na kroni zoba, ki nastane zato, ker na njegovem mestu manjkata sklenina in zobovina. Spremembe v kostnini se najpogosteje opazijo kot svetline – na mestu vnetja v kosti pride do njene resorpcije, kar povzroča zmanjšano kostno gostoto, to pa se vidi kot svetlina. Če je v kosti prisotna cista, se opazi kot ostra omejena svetlina. Na rentgenskem posnetku je v obliki senc z različnimi intenzitetami vidna večina umetnih materialov, iz katerih so izdelani stomatološki izdelki – polnila, krone, nadgradnje, vsadki.

Obstajajo različne tehnike snemanja, najpogosteje pa se uporablja ortopantomogram, retroalveolarni posnetek in posnetek zobnih kron. Ortopantomogram je ekstraoralna tehnika, kar pomeni, da je med snemanjem film izven ust, medtem ko sta ostali dve tehniki intraoralni, oziroma je film v ustih, neposredno poleg snemanih zob. Ortopantomogram, oziroma ortopan, je posnetek, ki zajema vse zobe, zgornjo in spodnjo čeljust, čeljustni sklep, delno pa tudi strukture nad usti (nosna votlina, maksilarni sinusi). Uporabljamo ga, ko je potreben vpogled v vse zobe in okoliške kostne strukture. Pogosto se izdeluje kot orientacijski posnetek pri prvem pregledu, ker istočasno prikazuje vse zobe in okoliške strukture. Uporablja se tudi, ko je pomembneje dobiti pregled vseh zob kot natančen prikaz detajlov posameznega zoba. Če je potreben podrobnejši vpogled v stanje posameznega zoba, se priporoča retroalveolarni posnetek ali posnetek zobnih kron. Razen kot orientacijski posnetek, ortopantomogram se uporablja za načrtovanje protetične terapije, v ortodontiji ter oralni kirurgiji pri načrtovanju postavitve vsadkov ali puljenja zob, ki niso pognali.

Retroalveolarni posnetek, oziroma »mali posnetek zob«, prikazuje nekoliko zob in okoliško kost. Uporablja se, ko je potreben podroben in kakovosten prikaz določenega zoba. Na posnetku je viden celoten zob – njegova krona, korenina in kost okoli vrha korenine. Dobra vidnost predela okoli vrha korenine je pomembna za načrtovanje in kontrolo endodotske terapije, ker se na tem mestu razvije vnetna reakcija, ki jo je potrebno zdraviti z endodotsko terapijo.

Posnetek zobnih kron, oziroma »bite-wing«, je posnetek, na katerem so vidne krone nekoliko zgornjih in spodnjih zob v ugrizu. Na teh posnetkih ni viden predel okoli vrha korenine, vendar so zelo dobro vidne spremembe na kroni zoba. Zato se ta tehnika najpogosteje uporablja v diagnostiki kariesa na stičnih ploskvah sosednih zob. Karies na tem mestu v zgodnji fazi pogosto ni viden s kliničnim pregledom, vendar se ga lahko opazi na posnetku zobnih kron.

Obstajajo tudi številne druge tehnike snemanja, ki se uporabljajo za posebne namene kot je računalniška tomografija, ki omogoča kakovosten tridimenzionalni prikaz. Zato se uporablja za načrtovanje implantološke terapije, medtem ko se kraniogram (posnetek lobanje) uporablja v ortodontiji.

Snemanje z digitalnim ortopanom ter izdelava rentgenskega posnetka v Polikliniki ARENA traja le nekaj minut, zato ni potrebna predhodna rezervacija termina. Postopek snemanja pri 3D CBCT snemanju traja 30 s na čeljust, pri 2D digitalnemu ortopanu pa okoli 10 s. Posnetek je trenuten in viden na zaslonu uslužbenca. Glede na to da ni čakanja, posnetek prejmete takoj po koncu snemanja na zgoščenki ali pa vam ga pošljemo po e-pošti.

Lukas Džodan

Lukas Džodan, dr. dent. med., je leta 2017 diplomiral na Stomatološki fakulteti v Zagrebu. Po opravljenem pripravništvu v družinski zobozdravstveni ordinaciji je leta 2018 prišel v polikliniko ARENA kot okrepitev ekipe za konzervativno in estetsko zobozdravstvo. Svoj prosti čas preživlja v družbi prijateljev in na nogometnem igrišču.

Komentari (0)

Ostavite komentar