Zakaj je pomembno redno čiščenje zobnega kamna

Oralna higiena je pogoj za dobro oralno zdravje, vendar se zobni kamen pojavi pri skoraj vsakemu. Kljub odlični oralni higieni, je zobni kamen težko preprečiti. Pogosteje se pojavlja pri pacientih s slabšo oralno higieno, pacientih, ki imajo zelo stisnjene zobe, tistih, ki so genetsko bolj nagnjeni k temu ter tistih, ki imajo težave s slabimi plombami in protetičnimi deli.

Zobni kamen so trde obloge na zobeh, ki nastanejo z mineralizacijo zobnega plaka. Gre za trde bele ali rumenkaste obloge, ki nastanejo na zobeh v območju stika zob in zobnega mesa (gingive). Sčasoma zobni kamen povzroči težave z oralnim zdravjem, vnetje zobnega mesa, zobobol, umik gingive, kar je ne le estetsko neprivlačen pojav, vendar pripelje tudi do neprijetnega zadaha. Ravno zaradi tega je pomembno redno profesionalno čiščenje zobnega kamna.

Z uživanjem določene hrane in pijač se pogosto pojavi pigmentacija zob, ki deluje na estetiko nasmeha. Najpogosteje se to pojavi pri kadilcih, ljudi, ki pijejo veliko kave, čaja, takšne spremembe pa se težko odstranijo s ščetko ali večinoma nikakor. Pojav temnorjavih do celo črnih madežev, ki so intenzivnejši ob zobnem mesu, delujejo na samozavest, zato se pacienti manj pogosto smejijo, ker skrivajo te pojave. Zobje sčasoma izgubijo svoj lesk in barvo, plak pa se nabira, nastane kamen, pride do nabiranja vedno več bakterij, ki škodujejo zobem in celotnemu organizmu.

Pregled pri zobozdravniku je potreben za pravočasno detekcijo različnih stanj, med pregledom pa zobozdravnik lahko reagira na situacijo nakopičenega kamna in priporoča profesionalno čiščenje zob. Gre za metodo odstranjevanja plaka z vseh zobnih površin, kar je zlasti pomembno za težko dosegljive površine, ki se med pranjem zob pogosto zanemarijo. To so običajno prostori med zobmi ter notranje površine sprednjih spodnjih zob. Profesionalno čiščenje zobnega kamna se opravlja s pomočjo majhnih vrtljivih ščetk in gumic ter posebnega orodja in pripomočkov, s katerimi se obdeluje površina zob ter tako hitro, enostavno in učinkovito odstranjujejo obloge.

Najboljše priporočilo pacientom so redni preventivni pregledi pri zobozdravniku, kjer se po potrebi lahko priporoča čiščenje zobnega kamna. Pacienti, ki nimajo ne vnetnih procesov ne težav z oralnim zdravjem, pridejo na čiščenje zob dvakrat letno z namenom vzdrževanja zdravja zob in ustne votline. Če ima pacient težave z vnetnimi procesi zobnega mesa, se kombinirajo različne metode profesionalnega čiščenja zob pogosteje in po potrebi dokler se ne doseže ustrezna raven, potem pa se izvaja vzdrževanje.

Za nasmeh brez madežev je čiščenje kamna bistveno, ker zobni kamen ni le estetska pomanjkljivost, temveč pripelje tudi do resnejših težav, če se ne reagira pravočasno. Del celostne nege oralnega zdravja mora vključevati tudi odstranjevanje kamna pri zobozdravniku, kar povrne lesk in zdravje zob ter deluje na samozavest pacientov.

Lukas Džodan

Lukas Džodan, dr. dent. med., je leta 2017 diplomiral na Stomatološki fakulteti v Zagrebu. Po opravljenem pripravništvu v družinski zobozdravstveni ordinaciji je leta 2018 prišel v polikliniko ARENA kot okrepitev ekipe za konzervativno in estetsko zobozdravstvo. Svoj prosti čas preživlja v družbi prijateljev in na nogometnem igrišču.

Komentari (0)

Ostavite komentar