Zakaj zobe ne bi smeli ravnati sami

Te dni sem videla zaskrbljujoče in obenem pretresljivo besedilo povezano z ortodontijo in ortodontskimi aparati, ki me je spodbudilo na pisanje te blog objave. Vendar, pred nadaljevanjem in za boljše razumevanje, sem napisala nekaj stavkov, ki odgovarjajo na vprašanje – kaj je pravzaprav ortodontija in čemu služi?

Ortodontija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja s korekcijo nepravilnega položaja zob in razmerja med čeljustmi. Pravilno razmerje zob in čeljusti nima samo estetskega pomena, ampak tudi funkcionalno vrednost – vpliva na zdravje celotnega sistema žvečenja. Ortodontska terapija je ena najboljših preventivnih ukrepov, ki preprečuje nastanek številnih kariesov na mestih, kjer je zaradi tesno stisnjenih zob vzdrževanje oralne higiene oteženo.

Pogosto sodobno ortodontijo imenujemo ‘kraljica stomatologije’, čeprav ta status opraviči samo v primerih, ko ortodontsko terapijo izvaja strokovnjak.

Velja imeti v mislih tudi dejstvo, da pravilen in lep nasmeh, razen pozitivnega vpliva na videz obraza, deluje na samozavest in pomaga ustvariti odličen prvi vtis. Vsi se zavedamo, kako je prvi vtis pomemben. Ravno zaradi teh prvih vtisov so mnogi ljudje pogosto izgubili priložnost za zaposlitev, za novo prijateljstvo ali romantično vezo.

Iz navedenih razlogov se pacienti vse bolj zavedajo pomembnosti estetike obraza in lepega nasmeha v vseh segmentih sodobnega življenja, zaradi česar potrebujejo pomoč ortodonta, če želijo svoj nasmeh polepšati in na sploh povečati kvaliteto življenja.


Izvor: http://goo.gl/p6vXLG

Žal, ta popularnost ortodontije za seboj potegne tudi negativno stran. Pozitivni rezultati nošenja ortodontskega aparata izzivajo željo za ortodontsko terapijo tudi pri posameznikih, ki so prav tako potrebni ortodontske terapije, vendar si je, na žalost, ne morejo privoščiti.

ortodoncija-2_1

Tukaj nastane velik problem, saj se v takšnih primerih iščejo nadomestne rešitve, ki niso povezane s strokovno pomočjo in predvidevajo ortodontske pripomočke s sumljivim poreklom. Konkretno, govorim o ‘dokončnih’ rešitvah, ki se ponujajo na eBayu in podobnih prodajnih kanalih po izjemno nizkih cenah. Pogosto gre za znesek samo nekaj evrov ali manj. Takšni izdelki vsebujejo opise, ki prepričujejo uporabnike, da si lahko sami pomagajo in da ni nobene potrebe po plačevanju “visokih zneskov” ali po iskanju specialistov.

Kot lahko vidimo na fotografijah s spletne strani, ki sem jo te dni našla, so lahko rezultati ortodontske terapije, ki je nestrokovno izvedena, ali se izvaja v doma, katastrofalni!

ortodoncija-1
Izvor: manubaydental.com

Če se soočite s takšnimi posledicami, se začne agonija, ki zahteva precej večje angažiranje, ne samo ortodontov, ampak tudi drugih specialistov iz vseh področij stomatologije.

Na koncu se izdatek v znesku nekaj evrov spremeni v več tisoč evrov. Jasno je, da si pacient, ki si že na začetku ni mogel plačati ortodontskega aparata, ne bo mogel privoščiti zdravljenja tovrstnih primerov, kar pomeni, da bo trpel tragične posledice.

S tem besedilom želim apelirati na vse tiste, ki razmišljajo o ortodontski terapiji, da se vsekakor obrnejo na strokovnjake (specialiste ortodontije) in da zanemarijo vse DIY (‘napravi sam’) rešitve.
Tudi, če se vam cena ortodontske storitve zdi draga, obstaja še vedno možnost kreditne linije, oziroma obročnega plačevanja, kot je to na primer praksa v naši polikliniki.

Kot del tima Poliklinike Arena, resno pristopam vsemu, kar se plasira na trg kot ‘novo in revolucionarno’ na področju stomatologije in vse takšne trditve preverjam v znanstveni literaturi.

POTEM
PREJ

Na koncu poudarjam, da so vsi materiali, ki se uporabljajo v naši polikliniki vključno z ortodontskimi materiali (nosilci, žični loki…) od renomiranih proizvajalcev, pri katerih kvaliteta opravičuje ceno.

Zapomnite si, en vaš zob je vreden veliko več kot najdražja terapija!


mr.sc. Andrijana Kovačić, dr. dent. med., spec. ortodoncije

Mr. sc. Andrijana Kovačić dr. dent. med. specialist ortodontije je diplomirala leta 2003 na Stomatološki fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je tudi magistrirala leta 2007. Zaradi velikega interesa in občutka za visoko estetiko začne leta 2010 s specializacijo ortodontije na Stomatološki Fakulteti Univerze v Zagrebu, ki jo konča leta 2013. V polikliniki Arena je zaposlena kot specialist ortodontije. Andrijana je kolumnist - ekspert v časopisu Story kids in član strokovnega tima na portalu violetawecare, kjer daje strokovne nasvete bralcem. Uživa v delu s pacienti in ustvarjanju srečnih in zadovoljnih nasmehov!

Komentari (0)

Ostavite komentar