Zobne krone – Zobem lahko povrnete lepoto in funkcionalnost

Med fiksne nadomestke štejemo krone, mostičke in estetske luskice. Zobne krone so protetični nadomestek, ki pacientom povrne izgubljeno samozavest. Razlog za to leži v tem, da so zobje zelo pomemben dejavnik celotnega videza. Zobje nimajo le estetskega pomena, vendar tudi funkcionalen. Keramične zobne krone se trajno fiksirajo na pobrušen zob ali zobni implantat s ciljem rekonstrukcije izgubljene funkcije in estetike zob. Zaradi sodobne stomatologije današnje zobne krone s svojimi lastnostmi popolno posnemajo lastnosti naravnega zoba.

Namen zobnih kron

Zobna krona je nadomestek, ki je izdelan na enem zobu in najpogosteje prekriva celo njegovo krono. Obstajajo tudi delne krone, ki prekrivajo le del krone zoba, vendar se zaradi zapletenosti izdelave in slabših lastnosti redko uporabljajo. Krona se najpogosteje izdeluje na zobeh, ki so težko poškodovani s kariesom ali travmo, zaradi česar je potrebno nadomestiti velike defekte zobne krone. Prav tako se lahko izdela tudi zaradi estetskih potreb, kjer se izdeluje na sprednjih zobeh s ciljem izboljšanja oblike ali barve zob. Zaradi poškodbe sklenine v območju zobnega vratu ter izpostavljenosti zobovine, je lahko zob preobčutljiv na toplo, hladno ali sladko. S prekrivanjem zoba s krono zaščitimo razgaljeno zobovino pred vplivi iz ustne votline, zaradi česar preobčutljivost izgine. Krone so lahko del mostička in predstavljajo t.i. sidro mostička, zobje, na katere se postavijo pa imenujemo zobje nosilci. Prav tako izpolnjujejo vse funkcije kot jih samostojne krone – nadomeščajo poškodbe, zagotavljajo estetiko in varujejo zob, ob tem pa dodatno služijo za pritrjevanje mostička na zobe nosilce.

Kako se pripravi zob za krono?

Pred izdelavo krone je potrebno obnoviti večje defekte zobne krone ter potem pobrusiti vse površine zoba. S brušenjem se z vseh ploskev zoba odstrani plast trdega zobnega tkiva in zob se preoblikuje tako da ima rahlo zamaknjene (skoraj vzporedne) ploskve, na katere se kot srajčka natakne krona. Obseg brušenja je odvisen od izbranega materiala in vrste kron – nekatere vrste kron in določeni materiali zahtevajo večjo debelost, zato je za njih potrebno zob obsežno pobrusiti.

Glede na to da je za izdelavo krone potreben določen čas, med brušenjem zoba in postavitvijo krone ima pacient izbrušene zobe, ki delujejo neestetsko in so lahko boleče občutljivi. Preobčutljivosti pobrušenih zob v času izdelave krone se lahko izognemo na več načinov. Začasne krone so nadomestki, ki se postavijo na pobrušene zobe do izdelave končnega nadomestka. Namen tega nadomestka je da v času izdelave končnega nadomestka zaščitimo pobrušene zobe in zagotovimo estetiko.

Za pritrditev krone na zob so potrebne ustrezne dimenzije zobne krone. Če so zaradi poškodb dimenzije krone premajhne, se v nekaterih primerih le ta lahko nadgradi z obnovitvenimi materiali do oblike, potrebne za izdelavo krone. Če manjka večji del krone ali celo cela krona, koren zoba pa ima zdrav parodoncij, se lahko na zobu izdela nadgradnja.

Nadgradnja je protetično delo, s katerim se nadomesti del zobne krone in se le ta pripelje do oblike, primerne za izdelavo krone. Nadgradnje se vedno izdelujejo na endodontsko zdravljenih zobeh. Zob, ki je toliko poškodovan, da mu je potrebna nadgradnja, ima namreč obolelo ali nekrotično pulpo, ki jo je potrebno v celoti odstraniti, prostor pulpe pa izpolniti s umetnimi materiali.

Po opravljenem endodontskem zdravljenju se izdela nadgradnja, ki se s svojim intrakanalnim delom pritrdi v korenski kanal, z zunanjim delom pa nadomesti izgubljeni del krone zoba. Zob, na katerega je postavljena nadgradnja ima videz zoba, pobrušenega za zobno krono. Po cementiranju nadgradnje v korenski kanal se na nadgrajenem zobu na običajen način izdela krona.

Materiali za izdelavo kron

Za izdelavo kron obstajajo različni materiali in tehnike. Glede na material, iz katerega so izdelane, krone lahko delimo na:

  1. kovinske krone

  2. kovinsko-keramične krone

  3. popolnoma keramične krone

  4. fasetirane krone

Glede izbire materiala bo najbolje svetoval stomatolog, ker bo izbral najboljšo rešitev za material glede na stanje, želje in možnosti pacienta. Zobne krone izbiramo zato, da zadovoljimo estetske in funkcionalne kriterije, pomembno pa je vedeti, da za protetična dela, ki jih izvajamo v lastnem zobotehničnem laboratoriju Poliklinike ARENA, velja garancija, ki pacientom vliva zaupanje v kakovost.

Lukas Džodan

Lukas Džodan, dr. dent. med., je leta 2017 diplomiral na Stomatološki fakulteti v Zagrebu. Po opravljenem pripravništvu v družinski zobozdravstveni ordinaciji je leta 2018 prišel v polikliniko ARENA kot okrepitev ekipe za konzervativno in estetsko zobozdravstvo. Svoj prosti čas preživlja v družbi prijateljev in na nogometnem igrišču.

Komentari (0)

Ostavite komentar