Zobne paste Sensodyne

Za zdravje ustne votline je najbolj pomembna oralna higiena, oziroma redno pranje zob s ščetko in zobno pasto. Da bi preprečili pojav kariesa, se priporoča pranje zob minimalno dvakrat na dan po tri minute. Na tržišču nam je na razpolago velika izbira zobnih past , ki različno delujejo v naši ustni votlini. Vse služijo za odstranjevanje zobnih oblog, ki nastajajo zaradi hrane, nekatere pa imajo še dodatne pozitivne učinke na dlesen, na boleče zobne vratove kot posledica umika dlesni, ali na občutljive zobe. Prejšnji mesec sem testiral različne Sensodyne zobne paste in prišel do naslednjih ugotovitev:

Pasta Sensodyne ProNamel ima prijeten okus, ne spreminja okusa hrane in pijače po pranju zob in ohranja svežino v ustni votlini. Priporočil bi jo predvsem osebam, ki imajo rade kislo sadje in zelenjavo, predvsem solato, ali pa imajo težave z želodčnim refluksom, seveda pa tudi vsem drugim, kot pasto, ki jo uporabljamo za jutranje pranje zob. Sestava paste bo remineralizirala zgodnjo izgubo mineralov iz sklenine.

Sensodyne ProNamel Junior pasto nisem uporabljal osebno, vendar je bila zelo všeč nečaku. Njegova mama mi pravi, da mu odslej pranje zob ni več zoprno opravilo.

Sensodyne Repair & Protect ima dolgotrajen močan in osvežilen okus. Rahel, vendar prijetno pekoč občutek v ustih, daje vtis temeljito opranih zob, kar lahko občutimo že z jezikom. Sestavine v pasti zapirajo male kanale na zobni kosti golih zobnih vratov, kar pri redni uporabi zmanjšuje občutek bolečine.

Sensodyne Complete Protection ima manj izražen pekoč občutek v ustih, ima pa močnejši okus po mentolu. Zaradi tega je namenjen ljudem, ki jim pekoč občutek ne odgovarja oziroma ljudem, ki želijo zobno pasto z močnim in prijetnim okusom svežine. Za razliko od drugih zobnih past ta pasta ohranja zdravje celotne ustne votline in pomaga pri težavah bolečih zobnih vratov nastalih zaradi umika dlesni , kakor tudi pri problemih z gingivo (dlesnimi).

Pri uporabi Sensodyne zobnih past sem se prepričal, kako pomembna je razlika med zobnimi pastami in kako pomemben je občutek čistoče in zdravja ustne votline. S pravilno uporabo zobne ščetke in s pravilno izbiro zobne paste so spremembe vidne že po nekaj dneh, občutek čistoče in svežine pa preide v navado, brez katere si ne boste mogli zamisliti noben del dneva.

V kolikor imate tudi vi izkušnje s Sensodyne zobnimi pastami, nam pišite!


Filip Marijan, dr. med. dent.

Dr. dent. med. Filip Marijan, je leta 2015 diplomiral na Medicinski fakulteti v Zagrebu, Smer dentalna medicina, po opravljenem stažu pa je leta 2016 začel delati v Polikliniki ARENA. Prosti čas preživlja s svojo družino, bere strokovno literaturo in se izpopolnjuje.

Komentari (0)

Ostavite komentar