Zobni vsadki – rešitev za pomanjkanje zob

Vgradnja zobnih vsadkov omogoča obnovo manjkajočih zob. Ko pride do izgube zob zaradi poškodbe, bolezni dlesni ali druge težave, zobni vsadki popolnoma in trajno nadomestijo zobe, ki manjkajo. Postopek zobne implantacije vrača popolnoma funkcionalnost zob, skupaj s protetičnimi deli pa tudi estetiko nasmeha.

Kaj so zobni vsadki?

Zobni vsadki so titanovi vijaki, ki se uporabljajo za nadomeščanje zob. Vsadki so trajna in fiksna rešitev, v nasprotju z zamenljivimi zobnimi protezami ali mostički. Za lažje razumevanje zobnih vsadkov je potrebno najprej razumeti osnovno sestavo človeškega zoba. Zobje so sestavljeni iz dveh delov. Vidnemu delu rečemo krona in jo najdemo nad linijo dlesni. Drugi del, pod linijo, je korenina. Korenine držijo zobe na mestu in se nadaljujejo v čeljustno kost.
Zobni vsadek ima funkcijo nosilca ter postane korenina za vaš nadomestni zob. Vsadek se vgradi v čeljustno kost. Proces zraščanja vsadka in kosti se imenuje oseointegracija. Po zraščanju (3 mesece) se lahko vsadek obremeni s keramično krono. Titan je kovina, ki je najboljša izbira za zobne vsadke. Raziskave iz 60-ih in 70-ih let prejšnjega stoletja so pokazale, da se titan pravzaprav združuje s čeljustno kostjo. Prav tako je bilo dokazano, da je titan najprimernejši za oseointegracijo.
Zobni vsadki spadajo v kategorijo protetične in estetske stomatologije. Protetični del – krone izdelujejo zobozdravstveni tehniki. Velikost, oblika in barva krone so edinstveni. Tehniki izdelujejo krone, ki se vizualno mešajo s preostalimi zobmi, s čimer se doseže naraven videz. Vsadek je lahko tudi odličen nosilec za mostiček. Dodajanje enega ali več zobnih vsadkov lahko pomaga pri uresničevanju večje funkcionalnosti in varnosti zob.
Vgradnja zobnih vsadkov ne predstavlja novega znanstvenega odkritja. Najdemo podatek, da se je zobna implantologija izvajala v določenih kulturah že v 7. stoletju let n.š. Čeprav so se od tedaj postopki in načini zdravljenja nedvomno spremenili ter izboljšali v smislu varnosti in nege, je očitno, da je zobno implantologijo kot dolgoročen medicinski postopek sprejelo več kultur, vključno z našo, sedanjo.
Zobno implantologijo izvaja oralni kirurg, vendar to večinoma lahko počne tudi splošni zobozdravnik, ki je usposobljen na tem področju in ima primerno opremo.

Stopnja uspešnosti zobne implantacije

Stopnja uspešnosti zobne implantacije je razmeroma visoka, približno 75–95 % vseh implantoloških posegov je uspešno. Podatki temeljijo na petletni raziskavi. Vendar je celotna uspešnost posega precej odvisna od spretnosti kirurga kot tudi strukture čeljustne kosti ter oralne higiene pacienta. Zabeleženo je, da je stopnja uspešnosti pri kadilcih precej manjša kot pri nekadilcih. Zaradi višine stroškov že samo enega vsadka, se operativni poseg implantacije pogosto odloži, dokler pacient ne opusti kajenja.

Čas celjenja pri zobni implantaciji

Kot lahko pričakujete, zobni vsadek pogosto zahteva znatno količino »časa celjenja«. Do nedavnega je bil normalen potek zobne implantacije popoln v povprečju po sedmih mesecih. Ta proces se začne z vgradnjo titanovih vijakov v čeljustno kost in po nekaj mesecih se začasna krona postavi čez vijak. Enkrat ko začasna krona pomaga tako rekoč »oblikovati« dlesni, se trajna krona vstavi na svoje mesto.
Vendar se je v zadnjem času stopnja uspešnosti drastično zvišala za postopke zobne implantacije, ki potekajo takoj po puljenju zob. Z uporabo te metode se titanov vijak postavi na mesto takoj po puljenju, v nekaterih primerih pa se umetni zob lahko istočasno vgradi, s čemer se eliminira običajno uradno čakalno obdobje.
Čudovit nasmeh dviguje samospoštovanje in samozavest. Zobni vsadek je majhen titanov vijak, ki lahko spremeni vaše življenje na boljše in podari doživljenjsko lep in zdrav nasmeh ob rednih kontrolah in pravilni oralni higieni.

Jere Šupe

Dr. dent. med. Jere Šupe je diplomiral na Stomatološki fakulteti v Zagrebu leta 2014. Po opravljenem pripravništvu v zobozdravstveni Polikliniki Perkovčeva, zaposluje se v Polikliniki ARENA kot okrepitev našem timu. Njegova področja interesa sta estetika in parodontologija. Izven ordinacije zelo rad posluša glasbo in gleda Formulo 1.

Komentari (0)

Ostavite komentar