Vnesite ključno besedo

Čiščenje zobnega kamna

Za nasmeh brez madežev

PROFESIONALNO ČIŠČENJE IN POLIRANJE ZOB

Čiščenje zob je zelo pomembno, saj lahko s pravilnim vzdrževanjem higiene zob ohranimo svoje zobe in jim podaljšamo obdobje trajanja.

Zelo pogosto ostaja od hrane in pijače na površini zob pigmentacija, ki je pomemben dejavnik pri nastanku patoloških procesov, predstavlja pa tudi estetsko pomanjkljivost.

Najpogosteje opazimo pigmentacijo pri kadilcih in pri ljudeh, ki pijejo veliko obarvanih napitkov, kot so na primer kava in čaj. Težko jo odstranimo z zobno ščetko, v večini primerov pa se sploh ne da odstraniti. Pojavlja se kot temno rjav ali črn madež na površini zoba, običajno intenzivneje ob zobnem mesu.

Zobje postajajo vse bolj rumeni, polni zobnega kamna in plaka, s tem pa je v ustih tudi več bakterij, ki so škodljive za zobe in za cel organizem. Zobni kamen je trda obloga na zobeh, ki je nastala zaradi mineralizacije plaka, t.j. tiste trde bele ali rumenkaste obloge, ki nastaja na zobeh na območju stika zob in zobnega mesa (gingive). Najpogosteje je opazen na področju spodnjih sprednjih zob na notranji strani.

Ob rednih kontrolah lahko zobozdravnik opazi različna stanja in se odloči, ali je potrebno uporabiti metode profesionalnega čiščenja zob.

Čišćenje zubnog kamenca

PROFESIONALNO MEHANIČNO ČIŠČENJE

Zobozdravnik lahko profesionalno mehanično očisti zobe, kar pomeni, da odstrani zobni plak z vseh zobnih površin, saj le ta povzroča vnetja, blage in hude zobobole in umikanje gingive, estetsko je neprimeren in povzroča neprijeten zadah, zato se še posebna pozornost posveča površinam, ki jih pacient običajno zanemari ob čiščenju zob. Profesionalno mehanično čiščenje je selektivna odstranitev zobnega plaka z vseh zobnih površin, pri čemer je posebna pozornost usmerjena na površine, ki jih pacient običajno zanemari, ko čisti zobe.

To so najpogosteje medzobni prostori in jezikovne ploskve spodnjih sekalcev in podočnikov.

Postopek se izvaja s pomočjo malih rotirajočih ščetk in gumic, srpov (scalerjev), kiret ipd., s katerimi se drsi preko površine zob in odstranjuje obloge.

Kako pogosto obiskati zobozdravnika zaradi čiščenja zob?

  • Pri pacientih, ki nimajo evidentiranih vnetnih stanj obzobnega mesa in parodonta, se temeljito profesionalno čiščenje zob izvaja dvakrat na leto, da se ohrani zdravje vseh oralnih struktur.
  • Pri pacientih s problematičnimi vnetnimi stanji obzobnega mesa je potrebno kombinirati različne metode profesionalnega čiščenja zob pogosteje, po potrebi, dokler ne dosežemo zadovoljivega stanja, po tem pa se izvaja samo redno vzdrževanje.

profesionalno čišćenje zubi
Delite s prijatelji
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

Naroči se

na specialistični pregled in
vrni nasmeh, ki si ga zaslužiš.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Kontakti

modra-stevilka

info@arenapoliklinika.si

Kje smo

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Novi Zagreb)

Delovni čas

Ponedeljek - Petek: 08:00 h - 21:00 h

Pošljite nam vprašanje


x

Ta spletna stran uporablja piškotke. Soglasje je potrebno za uporabo piškotkov, tako da bo naša spletna stran ohranila in promovirala posebej za vas.