Vnesite ključno besedo

Ortodontija

Za nasmeh, ki odpira vsa vrata

Ortodontija

Ortodontija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja s korekcijo nepravilnega položaja zob in čeljusti. Krivi zobje, ali zobje, ki niso na svojem mestu, estetsko motijo in vplivajo na zdravje ustne votline. Razen z estetskim vidikom se ortodontija ukvarja z reševanjem bolečih stanj in motenj sistema za žvečenje.

Ortodontska terapija je eden od najboljših preventivnih ukrepov, ki preprečuje nastanek kariesa na mestih, ki niso dostopna pri čiščenju zob. Nošenje ortodontskih aparatov izboljša funkcijo zob in pomaga pri estetskih in psiholoških spremembah pri pacientu. Ortodontska terapija ni razkošje, ampak potreba, ki je ne smemo zanemariti. Rezultati ortodontske terapije so trajni in vam omogočajo nasmeh, ki ste si ga vedno želeli.

Praviloma se terapija izvaja v obdobju pubertete, mogoča pa je tudi v drugih življenjskih obdobjih. Starostna meja za ortodontsko terapijo ne obstaja.

Ortodontski aparati z nosilci in zobni aparati danes izpolnjujejo visoke estetske kriterije, saj so komaj opazni. Prednosti ortodontske terapije so bolj zdrava usta, lepši nasmeh in zobje, ki bodo potrajali celo življenje.

PRVI PREGLED

V primeru nepravilnosti zob se je najboljše obrniti na specialista ortodontije, ki bo opravil podroben pregled in določil najboljši načrt ortodontske terapije, s pomočjo katere se bodo lahko zobje postavili v najboljši možen položaj. Specialist ortodotije sprejme diagnozo in načrt terapije ter določi pričetek na podlagi:

 • Kliničnega pregleda
 • Analize študijskih modelov
 • Meritve in evaluacije različnih danih parametrov
 • RTG diagnostike
 • Fotografiranja
Ortodoncija Zagreb

VRSTE ORTODONTSKIH NAPRAV

Ortodontske naprave so lahko fiksne ali snemne. Izbira naprave je odvisna od:
Ortodonske bravice za zube

TRAJANJE TERAPIJE

Ortodontska terapija je relativno dolgotrajna in zahteva vključitev in sodelovanje pacienta. V nekaj letih, koliko v povprečju traja terapija, je nujno, da se pacient strogo drži napotkov in vzdržuje ustrezno oralno higieno.

Uspeh ortodontske terapije je izrazito odvisen od sodelovanja pacienta, brez nje se trajanje terapije podaljša, lahko pa rezultat celo izostane. Ortodont bo napravil načrt na podlagi individualnih težav pacienta.

V času ortodontske terapije so potrebne redne kontrole splošnega zobozdravnika vsakih 6 mesecev.

ORTODONTIJA PRI ODRASLIH

Ortodontska terapija se pogosto izvaja tudi pri odraslih, saj ni nikoli prepozno za korekcijo navzven izbočenih (protrudirani) ali navznoter izbočenih (retrudirani) zob, razmaknjenih zob, vrzeli, ki so nastale zaradi puljenja zob, prav tako pa ni nikoli prepozno za eliminacijo potrebe po protetičnem nadomestilu ali implantatu.

Ob primanjkljaju posameznega zoba včasih izvedemo ortodontsko terapijo pred postavitvijo implantata. V primeru, ko je minilo več časa od izgube zoba, se sosednji zobje premaknejo in nagibajo v prazen prostor, zato ni dovolj prostora za postavitev dentalnega implantata, s katerim bi se nadomestil izgubljen zob. Takrat je potrebno izvesti najprej ortodontsko terapijo, s katero se korigirajo nagnjeni zobje tako, da se vrnejo v idealen pokončen položaj in s tem dajo dovolj mesta za implantat in izdelavo krone.

Pogosto se dogaja, da svoj položaj spremenijo spodnji sekalci. Namreč, zgodi se, da se eden ali več prednjih zob “iztisne” iz vrste. To se dogaja zaradi pozne rasti mandibule (spodnje čeljusti), najpogosteje pri starosti dvajset let. Prej so pogosto mislili, da najbolj vpliva na zbitost zob pritisk tretjih kočnikov, vendar se je pokazalo, da je težko detektirati takšno silo, v kolikor ona sploh obstaja. Če so nastale velike ali estetsko nesprejemljive spremembe, je potrebno izvesti ortodontsko terapijo.

Razen pri otrocih, v polikliniki pogosto izvajamo ortodontsko terapijo tudi pri odraslih pacientih, ki s tem rešijo problem, ki jih spremlja od otroštva, s pomočjo ortodontske terapije pa se napravijo dobri temelji za protetično ali implantološko rekonstrukcijo (multidisciplinarna terapija).

Delite s prijatelji
 •  
 •  
 •  
 •   
 •  
  44
  Shares

Naroči se

na specialistični pregled in
vrni nasmeh, ki si ga zaslužiš.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Kontakti

modra-stevilka

info@arenapoliklinika.si

Kje smo

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Novi Zagreb)

Delovni čas

Ponedeljek - Petek: 08:00 h - 21:00 h

Pošljite nam vprašanje


x

Ta spletna stran uporablja piškotke. Soglasje je potrebno za uporabo piškotkov, tako da bo naša spletna stran ohranila in promovirala posebej za vas.