Vnesite ključno besedo

Fiksna ortodontija

Moraš imeti žilico za delo

Fiksna ortodontija

Fiksne naprave danes predstavljajo glavno terapijsko sredstvo v ortodontiji. Fiksne “aparate” sestavljajo nosilci in žica, ki jih povezuje. Nosilci so elementi, ki se pričvrstijo na zobe, na svoji površini pa imajo režo predvideno za namestitev žice. Ko se žica vstavi v reže nosilcev, s svojimi elastičnimi značilnostmi proizvaja ortodontsko silo, ki povzroča pomik zob. Koliko znaša sila, je odvisno od značilnosti žice (material, velikost, oblika), usmerjenost sile pa je določena z obliko in konstrukcijo nosilcev.

Najstarejša generacija nosilcev je izdelana iz kovine, v novejšem času pa se uporabljajo keramični, kompozitni “beli” nosilci, safirni nosilci ali kombinirani kovinsko-keramični nosilci. Le ti so prilagojeni barvi zob, uporabljajo pa se pri pacientih z visokimi estetskimi zahtevami. Običajno se nosilci in žica namestijo na zunanje ploskve zob, kar kljub namestitvi “belih” nosilcev v določeni meri estetsko moti. Glede na to, da so številnejši ortodontski pacienti v obdobju pubertete, ko se veliko pozornosti posveča estetiki, nekateri pacienti ne želijo terapije s kovinskimi nosilci. V tem občutljivem obdobju je pomembno, da se mladi pacient strinja s kompromisom in da razume, da je ortodontska terapija dolgoročno koristna, kljub kratkotrajni estetski pomanjkljivosti in da je izbira nosilcev odvisna tudi od narave anomalije.

Stomatološka poliklinika Arena - specijalist ortodoncije

Ne glede na to, za katero življenjsko obdobje gre, imajo vsi pacienti enako željo: zobni aparat naj bo čim bolj nevidljiv in zdravljenje se naj čim prej konča. Z najsodobnejšimi sistemi fiksnih naprav lahko rešimo tudi ta problem – nosilci in žica se namestijo na notranjo stran zobnega loka, s čimer je naprava v celoti nevidna. Tovrstni aparat imenujemo lingvalni zobni aparat.

Ta pristop omogoča brezhibno estetiko, vendar pa je občutno dražji od običajnih sistemov, pri katerih je naprava nameščena na zunanjih zobnih ploskvah. Pomanjkljivost je tudi neugodje za pacienta (iritacija jezika, oteženo prehranjevanje, težave pri govorjenju, visoka cena, omejene indikacije).

V zadnjem času se samo maloštevilni pacienti odločajo za cenejše surogat ortodontske rešitve.

Odkrijte, zakaj si v nobenem primeru ne bi smeli sami ravnati zobe.

Motiviranost in sodelovanje pacienta predstavlja velik delež pri končnem rezultatu fiksne ortodontske terapije.

KOVINSKI IN KERAMIČNI NOSILCI

Fiksna ortodoncija Zagreb

BARVNE GUMICE NA NOSILCIH

Gumice u boji za fiksni aparatić
Delite s prijatelji
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

Naroči se

na specialistični pregled in
vrni nasmeh, ki si ga zaslužiš.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Kontakti

modra-stevilka

info@arenapoliklinika.si

Kje smo

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Novi Zagreb)

Delovni čas

Ponedeljek - Petek: 08:00 h - 21:00 h

Pošljite nam vprašanje


x

Ta spletna stran uporablja piškotke. Soglasje je potrebno za uporabo piškotkov, tako da bo naša spletna stran ohranila in promovirala posebej za vas.