Vnesite ključno besedo

Zobne proteze

Za bleščeč nasmeh

Za protezo se odločimo takrat, ko ne moremo izdelati fiksnega izdelka zaradi situacije v vaših ustih. Z novimi materiali in novimi tehnologijami lahko izdelamo protezo, ki se dobro prilega, je prijetna za nošenje in izgleda naravno.

Proteze, izdelane za paciente, ki jim manjkajo vsi naravni zobje, imenujemo popolne ali totalne proteze. Popolne proteze se lahko dodatno učvrstijo v ustih z zobnimi implantati – sistem ALL-ON 6. Proteze, izdelane v primeru, ko manjka en ali več zob, imenujemo delne ali parcialne proteze.

Kako dolgo trajajo zobne proteze? Ali obstaja garancija za njihovo izdelavo?

Podpora zdravnika, pravilna skrb in vzdrževanje oralne higiene imajo velik vpliv na obstojnost zobne proteze, s tem pa tudi na zadovoljstvo pacienta. Ob pravilnem vzdrževanju oralne higiene in stanja pacienta lahko zobne proteze trajajo vso življenje. Na same zobne proteze obstaja večletna garancija.

ALL ON 6

FIKSNI ZOBJE NA IMPLANTATIH ALL-ON-6

Sistem ALL-ON-6 je posebna vrsta popolne (totalne) zobne proteze, ki se pričvrsti na zobne implantate.

Izdela se ob popolni brezzobosti, ali v primeru, ko ne moremo doseči zadovoljive stabilnosti pri popolni ali delni protezi.

V čeljustnico se vgradijo štirje ali šest zobnih implantatov, ki služijo kot nosilci proteze. Implantati imajo obliko malega vijaka, ki se fiksira v kost, v zunanjem delu pa imajo element, na katerega se pritrdi proteza.

Proteza, pritrjena na implantate, je stabilnejša, prav tako pa se sila ob žvečenju hrane enakomerno prenaša po implantatih na kost.

S to rešitvijo se razbremenjuje sluznica, pacienti pa lahko razvijajo močnejše sile, kar pomeni, da lahko žvečijo trdo hrano, ne da bi proteza izgubila svojo stabilnost.

POPOLNE (TOTALNE) PROTEZE

Izdelujejo se za posamezno čeljust pri popolni brezzobosti. V primerjavi z delno protezo so enostavneje konstruirane, sestavljene pa so iz baza proteze, na katero so nameščeni zobje.

Totalne proteze ležijo neposredno na gingivi, ki prekriva kost.

Baza proteze je del proteze, ki se oprijema sluznice. Izdelana je iz kovinskega dela, ki je zelo tanek in iz rožnatega akrilata, ki se barvno vklopi v okolico sluznice. Baza proteze se izdela tako, da je čim večja. Namreč, sile, ki se razvijajo pri žvečenju na umetnih zobeh v protezi, se morajo preko baze prenesti na sluznico in na kostno podlago. Glede na to, da sluznica ne more prenesti velikih obremenitev, je potrebno sile ob žvečenju enakomerno porazdeliti na čim večjo površino, kar lahko dosežemo s povečanjem baze proteze.

Zobno protezo moramo najmanj enkrat na dan sneti iz ust in očistiti. Večina ljudi jo snema pred spanjem. Protezo dajte v kozarec z vodo ali s sredstvom za čiščenje protez.

Redni obiski pri zobozdravniku so enako pomembni pri ljudeh s protezo, kakor tudi pri osebah z naravnimi zobmi. Vsak, ki nosi protezo, bi moral obiskati zobozdravnika vsaj dvakrat na leto.

DELNE (PARCIALNE) PROTEZE

Izdelajo se v primeru, ko manjka eden ali več zob, ne glede na to, ali so ostali zobje naravni, prekriti s kronami ali z mostom.

Delna proteza je konstrukcijsko zahtevnejša, saj vsebuje elemente, s katerimi se pričvrsti na ostale zobe. Ti elementi imajo dvojno vlogo, in sicer omogočajo pritrditev proteze na ostale zobe in omogočajo prenos sile ob žvečenju na ostale zobe.
V sodobnejših inačicah so ti retencijski elementi v celoti nevidni, zato dobimo vizualni vtis popolnega zobnega loka.

Djelomične proteze je konstrukcijiski složenija od potpune jer ima elemente kojima se pričvršćuju za preostale zube. Ti elementi imaju dvojaku ulogu tako što omogućuju pridržavanje proteze uz preostale zube i prijenos sila prilikom žvakanja na preostale zube.

U naprednijim verzijama ti retencijski elementi su u potpunosti nevidljivi, tako da ostavljaju vizualni dojam potpunog zubnog luka.

Delite s prijatelji
  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

Naroči se

na specialistični pregled in
vrni nasmeh, ki si ga zaslužiš.

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Kontakti

modra-stevilka

info@arenapoliklinika.si

Kje smo

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb (Novi Zagreb)

Delovni čas

Ponedeljek - Petek: 08:00 h - 21:00 h

Pošljite nam vprašanje


x

Ta spletna stran uporablja piškotke. Soglasje je potrebno za uporabo piškotkov, tako da bo naša spletna stran ohranila in promovirala posebej za vas.